23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Softić danas predao zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije

Agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić danas je predao zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Softić je zahtjev predao u pratnji šefa bosanskohercegovačkog ekspertnog tima koji je radio na prikupljanju dokaza za reviziju presude po tužbi BiH Davida Scheffera i holandskog advokata Phona van den Biesena.

Što se tiče daljnjih procedura, Međunarodni sud pravde u Hagu provjeriće činjenice i rokove, a nakon toga uputiti zahtjev BiH Srbiji na očitovanje.

Podsjećamo, na savjetovanju o opravdanosti postupka revizije, koje je sredinom februara održano u Sarajevu, a čiji je pokrovitelj bio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, donesena je odluka da BiH zatraži reviziju tužbe.

Najava podnošenja zahtjeva izazvala je oštre reakcije političara iz Republike Srpske, ali i najviših političkih zvaničnika iz Srbije. Tako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da je neizvjesno šta će se dešavati u BiH i kakvi će biti odnosi sa Srbijom u narednom periodu.

Ostaje upitno i kako će se predaja zahtjeva za reviziju presude odraziti na političke procese u BiH s obzirom na to da su predsjednici političkih stranaka iz RS-a okupljeni u Savezu za promjene, a koji su u koaliciji sa SDA, HDZ-om i SBB-om na državnom nivou, izjavili da od trenutka podnošenja zahtjeva u Hagu u BiH više ne postoji parlamentarna većina.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih nacija.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. opštinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se