20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Radovan Stevanović novi-stari predsjednik Udruženja „Bagrem“

ZVORNIK – Za predsjednika Udruženja pčelara „Bagrem“ grada Zvornika izabran je Radovan Stevanović, odlučila je izborna Skupština ovog udruženja.

Stevanović je ovu funkciju obavljao u tri dosadašnja mandatna perioda i jedan je od osnivača ovog udruženja, koje na području grada Zvornika broji oko 9.000 košnica.

Nakon izborne Skupštine, za članove Udruženja pčelara edukativno predavanje na temu „Uzimljavanje pčela i priprema za proljećnu pašu“ održao je predsjednik Udruženja pčelara „Mačva“ Dragorad Kovačević iz Bogatića.

Kovačević je rekao da je najbitnije za pčele da ujesen uđu zdrave u košnicu bez varoe, te da adekvatno i pravovremenu budu tretirane, što znači da tretiranje treba početi na vrijeme, poslije bagremove paše.

„Na bi trebalo dolaziti u situaciju da se pčele tretiraju krajem avgusta, kada je već moguće da se varoa nalazi na zimskoj pčeli koja teba da prezimi“, rekao je Kovačević i podsjetio da u avgustu počinje da se leže zimska pčela, pa ako je oštećena varoom ne može da prezimi.

Prema njegovim riječima, prošla godine bi trebalo da bude nauk svima u tome jer će u Srbiji najmanje 30 odsto pčelinjih zajednica stradati od varoe, zbog toga što na vrijeme nije izvršen tretman.

– Znači, najbitnije u svemu tome jeste da se dobro očiste pčele od varoe i da im se za zimu obezbjedi dovoljna količina hrane – rekao je Kovačević.

On je naglasio da nema nikakvih problema sa izimljavanjem pčela ako uđu zdrave u zimu i ako im se obezbjede dovoljne količine hrane.

Kovačević je rekao da u proljeće, nakon izimljavanja, nema puno posla oko pčela, jer ih treba samo prihraniti i pustiti da se same razvijaju.

– Što se više ‘čačka’ oko pčela, a to je specifično za ljude koji ne znaju mnogo u ovoj oblasti, to je teže za pčele – rekao je Kovačević i naglasio da treba pustiti pčele da se same razvijaju, jer je svako otvaranje košnice stres za pčelinje društvo.

Govoreći o uticaju niskih temperatura na pčele, što je bila karakteristika ove zime, Kovačević je rekao da pčele, kada su zdrave i imaju dovoljno hrane, fantastično zimuju.

Stevanović je napomenuo da Udruženje pčelara „Bagrem“ ima oko 110 registrovanih članova koji posjeduju oko 9.000 košnica.

On je apelovao na sve one sugrađane koji imaju samo jednu ili više košnica da se registruju, ne moraju biti u Udruženju, ne podliježu nikakvim troškovima, ali da to urade zbog zdravstvene kontrole pčela.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se