14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Putin se vratio staroj taktici „velike moći“

BRISEL, MOSKVA – Vladimir Putin koristi stare ruske modele poznate kao „državnost – velika moć“ i „aktivne mjere“ da bi se nametnuo Zapadu i oblikovao Evropu po mjeri Rusije, tvrde analitički portali.Bivši Putinov savjetnik Sergej Karaganov ističe da Rusija pokušava da se vrati sovjetskim strategijama koje naglašavaju nacionalni suverenitet i „veliku moć“, nakon kraćeg perioda u kojem je nastojala da se prilagodi pravilima evropskog sistema.

„Nismo zainteresovani ni za kakvo ujedinjavanje u transatlantski savez. Što su oni slabiji to je za nas bolje“, rekao je Karaganov za agenciju „Blumberg“.

Ali, to ne znači da Rusija aktivno želi da destabilizuje EU, tvrdi Karaganov, već se taj savez od 28 nacija raspada sam od sebe.

„Mi ne igramo pokvarenu igru“, tvrdi Karaganov.

Takozvane „aktivne mjere“ bile su učestale tokom „Hladnog rata“, kada su se SAD i Sovjetski Savez takmičili ko će prije ujediniti ili podijeliti Evropu.

Strahovi od ruskog miješanja šire se evropskim kontinetom. Već „zaljuljana“ od „Bregzita“, EU suočava se sa nizom izbornih procesa koji počinju već sljedećeg mjeseca u Holandiji, a slijede Francuska i Njemačka.

Pobjede ili dodatno jačanje evroskeptika u tim zemljama može označiti kraj ili uvod u kraj EU.

SAD po prvi put imaju predsjednika koji, kako navode eksperti, omalovažava i NATO i EU.

Američki predsjednik Donald Tramp otvoreno izražava sumnju u svrsishodnost NATO-a i samo ga pritisak Kongresa i američke javnosti sputava da svoju zamisao o svojevrsnom izolacionizmu Amerike ne sprovede u djelo.

Ideja „državnosti – velike moći“ podrazumijeva da Rusija ima pravo da bude priznata kao velika sila i da ima pravo glasa u međunarodnoj igri. Taj stav je dio ruskog političkog DNK dugo vremena“, navode zapadni analitičari.

„Ruski interes u slabljenju Zapada je jasan – Moskva želi da potkopa američko globalno vođstvo i proširi svoj uticaj“, smatra Hider Konli iz Centra za strategiju i međunarodne studije u Vašingtonu.

Sadašnji vrh EU, zastrašen izlaskom Velike Britanije i stalnim jačanjem evroskeptika, velike nade polaže u američki Kongres i Senat, u nadi da će oni spriječiti Trampa da digne ruke od Unije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se