8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Prijedor: Prvi slučaj ptičijeg gripa u Republici Srpskoj

U Prijedoru je zabilježen slučaj ptičijeg gripa. U toku je sanacija žarišta u jednom domaćinstvu, gdje je kod domaćih ornamentalnih koka, koje se drže kao ukrasna perad, potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, pod-tip „H5“, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Područje prijedorskih naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, te Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičijim gripom, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.

Bolest je utvrđena kod domaćih ornamentalnih koka koje je vlasnik držao kao ukrasnu perad, saopšteno je iz Ministartsva poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Virus ptičijeg gripa utvrđen je nakon prijave vlasnika farme da je nekoliko ukrasnih koka uginulo, javlja RTRS.

„Iz prijedorskog domaćinstva u naselju Tukovi, u kojem je utvrđen ptičiji grip, uzeti su uzorci i sa velikom vjerovatnoćom se može pretpostaviti da je riječ o H5N8 soju virusa koji nije prenosiv na ljude“, rekao je Srni portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

On je dodao da se u svim zemljama u okruženju i Evropi javljao soj virusa H5N8 koji nije prelazio na ljude, te da se sa velikom sigurnošću može tvrditi da se i u ovom slučaju radi o istom soju virusa.

Macanović je istakao da će se to sa sigurnošću ipak moći potvrditi najkasnije u utorak, 14. februara, kada budu gotovi rezultati nalaza u referentnoj laboratoriji.

„Nema razloga za paniku, jer su preduzete sve neophodne zaštitne mjere, a u navedenom domaćinstvu je sva živina uništena u skladu sa svim bezbjednosnim protokolima“, izjavio je Macanović.

Prijedor - ugroženo područje
Prijedor – ugroženo područje

Danas je u gradskoj upravi održan hitan sastanak u gradonačelnika Milenka Đakovića sa republičkim veterinarskim inspektorom i članovima komisije za suzbijanje ptičijeg gripa.

Utvrđeno je sljedeće:

– Područje naselja Tukovi i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici proglašavaju se kao područje zaraženo ptičijim gripom.

– Urbano područje grada Prijedora proglašava se kao područje ugroženo od ptičijeg gripa.

Donesene su i mjere zaštite od ptičijeg gripa na području grada Prijedora, kojima se tačno određuju zadaci svih subjekata nadležnih u zaštiti od ptičijeg gripa.

Sve nadležne rupubličke institucije kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičijeg gripa kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti.

Prijedor - Komisija centra za suzbijanje ptičijeg gripa - Đaković - sastanak
Komisija centra za suzbijanje ptičijeg gripa

Obavezuju se svi vlasnici peradi da preduzmu sve mjere naložene od strane nadležne veterinaske inspekcije da blagovremeno prijave slučajeve uginuća ptica i domaće peradi.

U toku je sanacija žarišta farme ukrasnih koka u naselju Tukovi, pristup neovlaštenim licima zabranjen je zbog sprečavanja širenja bolesti

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se