8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Predstavnici BiH jedini nisu bili na skupu o uništenju ID

BiH je bila jedina zemlja regiona koja nije učestvovala na antiterorističkoj radionici posvećenoj uništenju Islamske države, koja je u organizaciji američkog Stejt departmenta održana prošle sedmice u Tirani.

Naime, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, radionica je organizovana u saradnji s američkim Ministarstvom pravde, a na njoj su učestvovali predstavnici Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, samoproglašenog Kosova, Albanije, Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije. U Ministarstvu bezbjednosti BiH odgovaraju da nisu učestvovali „iz tehničkih razloga“.

„Poziv za radionicu je, nažalost, kasno stigao i iako smo učinili sve što je bilo u našoj moći da uputimo predstavnike BiH u Tiranu, nismo u tome uspjeli. Svako upućivanje naših službenika na ove skupove podrazumijeva i prolazak sigurnosnih provjera kako od strane BiH, tako i od američke strane. Zbog veoma kratkih rokova to nismo uspjeli uraditi“, naveli su oni.

U Stejt departmentu su istakli da je cilj radionice upoznati učesnike konferencije sa naporima SAD da kapaciteti ID budu redukovani, a u krajnjoj liniji i potpuno uništeni. „Balkanskim vladama smo skrenuli pažnju na terorističke ratnike koji se vraćaju iz Iraka i Sirije, kao i na način djelovanja pripadnika ID u organizovanju operacija van njihovih teritorija“, naveli su u saopštenju.

Dodali su da su učestvovali istražioci, tužioci, granični policajci, službenici za sankcije, političari i eksperti iz oblasti utjerivanja zakona, državne bezbjednosti i ukidanja finansijskih mreža za finansiranje terorističkih operacija. „Učesnici su se usaglasili o potrebi regionalne saradnje i da će uložiti napore u sprečavanju operacija ID-a van njihove teritorije, te da će se posvetiti problemu povratka stranih ratnika iz Iraka i Sirije“, navedeno je u saopštenju.

U Ambasadi SAD u Sarajevu, komentarišući činjenicu da BiH nije učestvovala na ovako važnom skupu, kažu da je učestvovao predstavnik Ambasade SAD iz Sarajeva, te će podijeliti zapažanja s ovog događaja u okviru tekuće koordinacije i saradnje sa raznim domaćim vlastima po pitanju borbe protiv terorizma. I u Ministarstvu bezbjednosti BiH ubjeđuju da neučestvovanje na ovoj konferenciji ne znači da je saradnja sa SAD po pitanju borbe protiv terorizma loša. „Saradnja s američkom ambasadom u ovoj oblasti je na visokom nivou. Konkretno po pitanju terorizma znatno je intenzivirana saradnja i u posljednjih deset dana službenici Ministarstva bezbjednosti su se tri puta sastali sa predstavnicima Ambasade SAD“, poručuju iz tog ministarstva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se