15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Praktična nastava na radnom mjestu

U Zvorniku je danas potpisan Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „Praktična nastava na radnom mjestu Istočno Sarejevo/Zvornik“. Memorandum su potpisali predstavnici SŠC „Petar Kočić“, ugostiteljskih objekata „Slavija“, „Avala“, „Kod Novaka“, „Taverna“, „La Skala“ i „Central“, Razvojne agencije Istočno Sarajeva, te gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Adrijana Rac iz Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo rekla je da je ovaj projekat dio šireg programa „Prilika Plus“ koji podržava Vlada Švajcarske, a realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, dok Gradska razvojna agencija ima ulogu koordinatora na projektu čija je ukupna vrijednost oko 28.000 KM.

– Cilj projekta je da se unaprijede uslovi za izvođenje praktične nastave kako u školama, tako i na radnim mjestima. Predviđeno trajanje je osam mjeseci, a bitno je da će kroz projekat izabrane srednje škole, a u Zvorniku je to SŠC „Petar Kočić“, dobiti mogućnost da opreme kabinet za izvođenje praktične nastave. Ugostiteljski objekti koji su dio projekta dobiće mogućnost da kroz obučeni radnu snagu dobiju priliku da sutra postanu konkurentniji na tržištu rada, a u okviru projekta pomoći će im se i kroz sufinansiranje dijela njihovih troškova – rekla je Rac.

Direktor zvorničke srednje škole Biljana Pisić istakla je da se radi o izuzetno značajnom projektu kad je u pitanju ugostiteljska škola.

– U posljednje vrijeme popularišemo naročito zanimanja kuvar i konobar i u prethodne tri godine, kad je riječ o upisnoj politici, nemamo problem sa ovim zanimanjima, a naročito su djeca zainteresovana za zanimanje kuvar. Ugostiteljski objekti kojima se ovog puta zahvaljujem, su pomogli da djeca imaju praksu u njihovim objektima, ali mi želimo da takvu dobru i kvalitetnu praksu imaju i u školi. Upravo kroz ovaj projekat biće nam omogućena nabavka opreme u vrijednosti oko 25.000 KM, jer mi imamo kabinet koji zbog nedostatka sredstava nije kompletno opremljen, tako da će ovaj projekat poslužiti u najbolje svrhe, a takođe i da sutra ti ugostiteljski objekti mogu tu djecu i zaposliti – rekla je Pisićeva koja je dodala da će projektom biti obuhvaćeno svih oko 65 učenika ugostiteljske škole.

Nenad Zeljković ispred Pivnice „Taverna istakao je da su u projekat ušli sa ciljem da doprinesu sticanju znanja i umijeća kod učenika. On je dodao da od ranije imaju saradnju sa zvorničkom srednjom školom, te da su dosadašnja iskustva pozitivna.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović zahvalio se Vladi Švajcarske koja je podržala projekat, Republičkoj agenciji koja ga implementira, kao i vlasnicima ugostiteljskih objekata koji učestvuju u realizaciji projekta. On je ocijenio da se radi o jako važnom projektu, jer će srednjoškolci steći značajnija radna iskustva, dobiti bolje uslove za izvođenje praktične nastave i biće obučeniji radnici na tržištu rada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se