13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Poljoprivrednici na autoputu poručili Vladi RS: Imate mjesec dana

Počelo je veselo. Ipak, narodnjaci su se autoputem zaorili samo na kratko. Nakon što su parkirali traktore duž ceste, poljoprivredne vođe su se, pod parolom “snađi se”, popele na traktorsku prikolicu i u mikrofone zaurlali zahtjeve. Vladi Srpske dali su rok od mjesec dana da isplati sve premije iz prošle i ove godine.

Ako do 23. marta ne vide pare – zatražiće, kažu, ostavke svih ministara.

“U zakonu koji je donijela Narodna skupština RS stoji da će izdvajanja za poljoprivredu biti minimalno 6% budžeta RS. Neću računati koliko je to, neka računaju oni koji trebaju da računaju”, kazao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Ipak su izračunali: u budžetu za ovu godinu traže minimalno 97 miliona maraka. Sve to uz redovnost isplata – i to kvartalno. Hoće da Vlada svakih sedam dana ažurira isplate, da se zna ko i koliko dobija novca. Nasred puta raspravu su poveli Jusuf iz Donjih Garevaca kod Prijedora i Zahim iz Gradiške. Zbog teške situacije u mljekarstvu svi su im krivi.

“Podsticaj od 30 feninga su nam ukinuli na 25. Ako ja nemam 300 litara dnevno mlijeka u štali znači ja nemam uopšte pravo na podsticaj, imali smo do sada 100 litara. Što se tiče mljekare oni su realni”, kaže Jusuf Moranović, mljekar iz Donjih Garevaca kod Prijedora.

“Koja si mljekara izvini?”, pita ga Zahim Muralić, mljekar iz Gradiške.

“Dubica.”

“Pa i ja sam. Onda je bilo 46 feninga, koliko sad plaćaju?”

“I plaćaju 48 ili 50.”

“Ma nema, evo ti račun.”

“Kako kome.”

“Nema tu kako kome, evo ti platna lista. I na njoj izađe 43 feninga”, izračunao je Zahim.

Iz Vlade Srpske kažu – biće novca uskoro. I dalje se uzdaju u ruske pare.

“Mi očekujemo da ta sredstva od klirinškog duga Rusije biti dostupna u martu kao što je najavljeno iz Savjeta ministara da bi taj ugovor sa Rusijom trebao biti potpisan u martu”, izjavio je Aleksandar Macanović, Ministarstvo poljoprivrede u Vladi RS.

Farmeri su i Savjetu ministara dali rok od mjesec dana. Traze zaštitu domaće proizvodnje koja je ugrožena SSP-om. Neće se smiriti dok ne dobiju plavi dizel ali i uvođenje nulte stope za repromaterijal. Ako ništa ne urade, tražiće i njihove ostavke. Na protestima nije nedostajalo ni dobre atmosfere. Uz piće je pao i pokoji ironični komentar.

“Država brine o nama. Ful nam je, daju nam poticaje redovno. Ovo smo onako malo došli radi izleta. [Lijepo vrijeme, sunčano?] Super vrijeme. Onako još roštilj nam fali. Pive imamo. A rekli su ovi dodati neki jogurt, ali nema ni jogurta”, kaže Darko Kosović, poljoprivrednik iz Donjih Podgradaca kod Gradiške.

U Čatrnju je došlo njih nekoliko stotina. Iz Semberije su stigla četiri autobusa – iz Prijedora 20 auta. Oni iz okolnih sela došli su pješke, neki čak i biciklima. Sve je pod konac držao prvi farmer Srpske.

Farmeri su poslušali instrukcije i većina je na autoput parkirala mehanizaciju. Ipak, ni sa 86 traktora na kraju nisu uspjeli da blokiraju ni jedno vozilo. Mirne proteste farmeri su organizovali na dijelu autoputa koji predstavlja slijepo crijevo koje vodi ka neizgrađenom mostu na Savi pa je sve više ličilo na smotru traktora.

“Mi smo sada došli da ukažemo na jedan miran protest nezadovoljstva. Ako bude bilo potrebno svi ćemo doći ovdje i prosućemo mlijeko po putu”, upozorava Niko Dubajić, mljekar iz Semberije.

Proteste je obezbjeđivao veliki broj policajaca. Napravili su barikade u pravcu dijela autoputa koji vodi za Banjaluku. Ako im vlasti ne udovolje, farmeri po ko zna koji put najavljuju radikalnije proteste.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se