14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ovih pet namirnica snižavaju krvni pritisak

Ogroman broj ljudi širom svijeta pati od povišenog krvnog pritiska, a većini njih zdrava ishrana može pomoći da ublaže i čak potpuno normalizuju simptome.

Čak 98 različitih studija otkrilo je da kvalitetna ishrana i vježbanje mogu normalizovati krvni pritisak, a pojedine namirnice su dodatno ubrzavale oporavak.

Predstavljamo vam neprikosnovene prirodne borce protiv visokog pritiska:

Kakao

Kakao sadrži visok nivo flavanola, nutrijenata koji snižavaju krvni pritisak tako što šire krvne sudove i olakšavaju protok krvi.

Kakao možete koristiti na mnogo kreativnih načina. Dodajte ga u jutarnju kafu ili šolju mlijeka, a naravno, tu je i tamna čokolada. Birajte onu sa više od 70 odsto kakao sadržaja.

Spanać

Spanać ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska-kalijum, folati i magnezijum.

Kalijum pomaže otpuštanju natrijuma (a s njim i viška tečnosti) iz tijela i snižavanje krvnog pritiska. Magnezijum opušta krvne sudove i pomaže im da održe elastičnost, dok folati učestvuju u razgradnji homocisteina, aminokiseline koja oštećuje unutrašnje zidove krvnih sudova.

Bijeli luk

Osim što mnogim jelima daje neprevaziđenu aromu, bijeli luk se bori pritiv visokog krvnog pritiska zahvaljujući visokom sadržaju alicina. Studije su pokazale da, za razliku od farmaceutskih lijekova, bijeli luk nudi snižavanje krvnog pritiska bez nuspojava, sem eventualnog neprijatnog mirisa.

Bijeli pasulj

Sve sorte pasulja su zdrave jer imaju visok sadržaj vlakana, proteina i gvožđa, što su nutrijenti koji pomažu u opštem zdravlju organizma, ali i snižavanju holesterola. Međutim, bijeli pasulj ima prednost jer je bogat i kalcijumom.

Ovaj mineral igra važnu ulogu u grčenju i opuštanju mišića krvnih sudova.

Bundeva

Ova superhrana bogata je kalijumom, koji olakšava pritisak na zidove arterija i baš kao što je opisano ranije, pomaže u otpuštanju viška tečnosti iz organizma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se