13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Održana Svetosimeonska akademija

ZVORNIK – U Zvorniku je u subotu održana Svetosimeonska akademija, u čast Stefana Nemanje koji se zamonašio pod imenom Simeon Mirotočivi.

Predsjednik Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Radosav Perić rekao je da se Svetosimeonska akademija već tradicionalno održava u slavu i čast Stefanu Nemanji koji je začetnik srpske države.

Perić je podsjetio da je Stefan Nemanja, kao rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića, doprinio stvaranju moćne srpske države u srednjem vijeku.

– Stefan Nemanja se smatra jednim od najznačajnijih srpskih vladara, dok je zajedno sa sinom Svetim Savom, bio jedan od utemeljivača Srpske prvoslavne crkve – podsjetio je Perić.

Predsjednik Odbora SPKD „Prosvjeta“ u Beču Srđan Mijalković rekao je da Srbe u rasejanju i matici drži sjeđanje i uspomene na svoje pretke – Svetog Simeona Mirotočivog, Svetog Savu, Nemanjiće i mnoge druge.

– Velika je stvar što se u Zvorniku održava ova akademija posvećena upravo ovom srpskom velikanu, i meni je zadovoljstvo da dođem ovdje i donesem brojne pozdrave Srba iz dijaspore ovdje u maticu, jer nas upravo sjećanje i zajednička istorija drži i vodi dalje u budućnost – rekao je Mijalković.

Sveštenik Momir Vasiljević iz Čajniča rekao je da Bog blagoslovi ovaj skup i da kroz molitvu i akademiju pomiluje sve učesnike i otvori svima duhovne oči da tražeći svoj put i put spasenja idemo putem Svetosavlja.

U okviru Svetosimeonske akademije, Gradski odbor SKPD „Prosvjeta“ za najbolju knjigu u 2016. godini sa tematkom o Zvorniku proglasio je roman „Rijeka Drina i događaj na kozlučkom navozu“, autora Sene Hegi Milošević iz Malešića kod Zvornika, koja živi i radi u Švajcarskoj.

Ona je u romanu opisala događaj koji se dogodio prije četerdesetak godina na rijeci Drini kada je poginuo veći broj Zvorničana, nakon pucanja sajle na skeli koja je prevozila ljudi i stvari preko Drine između Kozluka i Banje Koviljače.

Sa Svetosimeonske akademije, koja se tradicionalno već petnaestak godina održava u Zvorniku, potekla je inicijativa Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ da se Saboru Srpske pravoslavne crkve predloži da se Simeon Mirotočivi podigne u viši čin sveca, kao što je to njegov sin Sveti Sava.

Perić je pojasnio da je o inicijativi prethodno razgovarano sa njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom, koji je čest gost tradicionalnih Svetosimeonskih akademija u Zvorniku.

Na Svetosimeonskoj akademiji nastupilo je Prvo pjevačko društvo „Izvornik“, dok su učenici recitatorske i dramske sekcije Tehničkog školskog centra izveli program pod nazivom „Srpski misli, srpski zbori“.

Organizatori Svetosimeonske akademije su Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ i Crkvena opština Zvornik, dok je pokrovitelj grad Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se