15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Odbrana generala Novaka Đukića predstavila nalaze: Vještak bježi pred nalazima eksperata

BANJALUKA – Odbrana penzionisanog generala Vojske RS Novaka Đukića pozvala je vještaka Berka Zečevića i ljude iz Tužilaštva i Suda BiH da na artiljerijskom poligonu Nikinci u Srbiji izvrše svoju rekonstrukciju eksplozije na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, ako sumnjaju u međunarodni tim vještaka koji je to učinio, ali taj poziv nisu prihvatili.

Izjavio je to juče Milorad Ivošević koji se nalazi na čelu tima odbrane generala Đukića, koji je Sudu BiH prije mjesec podnio zahtjev za obnovu postupka zbog novih dokaza do kojih je došla odbrana. Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je kao komandant Taktičke grupe „Ozren“ Vojske RS 1. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. Toga dana na Tuzlanskoj kapiji ubijeno je i ranjeno više desetina ljudi.

Zečevićevo vještačenje bio je jedini osnov za presudu Đukiću za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, a taj slučaj pratile su mnoge kontroverze. Ivošević kaže da je više puta kontaktirao sa Zečevićem i da su odgađali vještačenja u Srbiji da bi obezbijedili termin koji je on zahtijevao.

– On se, ipak, na kraju nije odazvao da prisustvuje tom vještačenju. Molili smo ga da sam izabere stručnjake iz oblasti balistike, da izabere sve elemente i da sam utvrđuje upadne uglove granate onako kao što je navedeno u zapisniku o uviđaju i u zapisnicima na suđenju Đukiću. Eto, ni to mu nije odgovaralo – kaže Ivošević i dodaje da i sada postoji ambijent Tuzlanske kapije i da svako ko želi može da izvede ogled.

Ivošević ističe da su tokom rekonstrukcije u Nikincima kod Rume došli do novih dokaza.

– Stručnjaci iz bivše Jugoslavije i iz zemalja članica NATO-a utvrdili su da ni u jednom slučaju granata nije mogla da doleti sa Panjika na Ozrenu, kao što je navedeno u obrazloženju presude Đukiću, niti je mogla da padne pod uglom koji je istaknut u presudi. Utvrdili su da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate kalibra 130 milimetara. I putanja granate koju je Zečević naveo je nemoguća i nepostojeća. Jednostavno, čitav postupak vođen je pogrešno. Time je direktno opovrgnut osnov na kojem je Đukić proglašen krivim – kaže Ivošević.

Istakao je da tokom eksperimenta u Nikincima nije sakrivena nijedna činjenica, te da su strogo vodili računa o eventualnoj pristrasnosti eksperata.

– Artiljerijsko zrno je postavljeno u uglove koji su bili predmet razmatranja u svim postupcima i onako kako su utvrdile komisije UNHCR-a i UNPROFOR-a na licu mjesta i vještaci tužilaštva i odbrane na pretresu. Da bi dali objektivan prikaz i rezultate koji neće doći u pitanje, tražili smo da vještak nije iz neke zemlje koja bi se mogla prikazati naklonjenom zbog odnosa sa RS ili srpskim narodom. Željeli smo da to utvrde stručnjaci iz zemalja koje pripadaju NATO-u. U izboru kvalitetnih vještaka opredijelili smo se za vještake iz Čehoslovačke, Francuske i Izraela – pojasnio je Ivošević.

On očekuje da Sud BiH prihvati samo utvrđivanje okolnosti koje nudi odbrana, a da tek kasnije u postupku utvrđuje koliko je ko kriv.

– Tražimo da sud razmotri nove dokaze koji nisu bili dostupni u toku prvog suđenja i da bude utvrđena istina u vezi sa događajem na Tuzlanskoj kapiji. Do istine se mora doći na osnovu dokaza zbog poštovanja prema žrtvama – rekao je Ivošević.

Đukićev sin Davor kaže da je frapantno to što nijedan segment dešavanja na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine ne odgovara onome što eksperimenti pokazuju.

– Obavljeno je više od 30 eksperimenata. Utvrđeno je da nijedan geler nije doletio do kafića „Kapija“ gdje su ljudi navodno ginuli i ranjavani. Postoji mnogo stvari koje vrijeđaju inteligenciju. Volio bih da vidim Zečevićev ili nalaz bilo kog stručnjaka u tom eksperimentu. Ako u 50 odsto to bude odgovaralo događaju na Tuzlanskoj kapiji, lično ću pocijepati sve nalaze do kojih smo došli – rekao je Đukić.

Ministarstvo pravde BiH zatražilo je da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva i da Đukić kaznu služi u Srbiji, gdje se trenutno nalazi zbog liječenja.

Nalazi stručnjaka

– Ni u jednom slučaju granata nije mogla da doleti sa Panjika

– Granata nije mogla da padne pod uglom koji je naveden u presudi

– Do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate kalibra 130 milimetara

– Putanja granate koju je naveo Zečević nije moguća

– Kompletan postupak vođen pogrešno

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se