9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

New York Times: Zahtjev za reviziju presude potpiruje tenzije, i ohrabruje secesioniste

SARAJEVO – Slanje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid izazvalo je veliku pažnju medija, ne samo u regionu već i u svijetu.

Ovom temom bavio se i ugledni „New York Times“ koji je podsjetio da je zahtjev za reviziju presude zatražio bošnjački član tročlanog Predsjedništva Bakir Izetbegović.

„Zahtjev muslimanskog člana (Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića, očigledno potpiruje političke tenzije u regionu koje tinjaju još od rata koji je ‘rasturio’ Jugoslaviju 90-ih godina prošlog vijeka“, piše ugledni list.

„New York Times“ dodaje da bi ovim potezom bošnjačkog člana predsjedništva sada mogli biti ohrabreni „pro-srpski secesionisti, koji imaju podršku Srbije i Rusije“.

„Moskva se udvara Srbima u Srbiji i Bosni, dok u međuvremenu tajno interveniše u makedoniji i Crnoj Gori, pokušavajući da povrati uticaj koji je imala na Balkanu“, piše „NYT“.

U članku se podsjeća da je Međunarodni sud pravde 2007. godine oslobodio Srbiju „direktne odgovornosti za masakr koji se dogodio Srebrenici“, ali da se Srbija smatra odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu jer nije spriječila genocid i kaznila tadašnjeg vojnog komandanta generala Ratka Mladića.

Kako se dalje u tekstu navodi, zahtjev za reviziju presude izazvao je veliku buru u Bosni i Hercegovini, jer su Srbi izrazili nezadovoljstvo zbog slanja zahtjeva.

„New York Times“ se takođe osvrće i na suđenje generalu Ratku Mladiću koje je u toku u Haškom Tribunalu.

Pozivajući se na neimenovane pravne eksperte, list piše da su male šanse da Sud ponovo otvori slučaj, ali se u tekstu ponavlja da će sam zahtjev za reviziju „raspaliti debatu“ u Bosni i Hercegovini.

Dalje se podsjeća da je Dejtonski mirovni sporazum podijelio Bosnu i Hercegovinu na „bošnjačko-hrvatski entitet i Republiku Bosanskih Srba“, ali, navodi se, odnosi su do dan danas u ovoj državi zategnuti i postali su gori u posljednjih nekoliko mjeseci.

„U novembru prošle godine bosanski Srbi su održali kontroverzni referendum – koji nije predviđen Dejtonskim sporazumom, ali podržan od strane Moskve – koji bi mogao da vodi do potpune nezavisnosti ili čak novog pridruživanja Srbiji. Predsjednik bosanskih Srba Milorad Dodik i oštri nacionalista rekao je da je zahtjev za reviziju presude zatvorio vrata napretku Bosne i ugasio svjetlo“, piše „New York Times“, te dodaje da su „Dodik i drugi kritikovali Izetbegovića što pokušava ponovo da otvori slučaj protiv Srbije bez pristanka srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva“.

List takođe prenosi riječi Aleksandra Vučića, premijera Srbije, koji je rekao da je Izetbegovićev potez odnose dvije zemlje vratio 25 godina unazad.

„Malo povjerenja koje smo godinama gradili sada je nestalo“, prenosi „NYT“ Vučićeve riječi.

U tekstu, objavljenom i u internet izdanju, stoji i da je Izetbegović u Sarajevu dobio veliku podršku za slanje zahtjeva za reviziju tužbe.

„U Sarajevu, Izetbegovićeve pristalice, uključujući akademike, opozicione političare i organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da Sud treba ponovo da otvori slučaj, jer mnogi u Bosni i Srbiji još uvijek odbijaju da priznaju zločine u Srebrenici kao genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova“, piše „NYT“.

„Zahtjev je očigledno poslat u žurbi. Desetogodišnji rok za podnošenje zahtjeva ističe u nedjelju“, zaključuje se u tekstu „New York Timesa“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se