23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Neophodan jedinstven srpski odgovor Izetbegoviću

BANJALUKA – Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić saglasili su se danas da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi bilo postignuto jedinstvo svih političkih predstavnika Srba u BiH nakon odluke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

„Bošnjaci, ako žele da uspije BiH, moraju da shvate da postoji srpski narod i da bi trebalo funkcionisati u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom“, poručio je Dodik i naglasio da Izetbegović svojim ponašanjem rizikuje funkcionisanje i postojanje BiH.

On kaže da očekuje da već u utorak, 21. februara, bude održana sjednica Narodne skupštine na kojoj bi bilo raspravljano o aktuelnoj političkoj situaciji i položaju Republike Srpske.

Dodik je, nakon sastanka sa Pavićem i Đokićem u Banjaluci, rekao da su se koalicioni partneri saglasili da je potrebno održati sastanak sa rukovodstvom Srbije na kojem bi bili prezentovani stavovi Republike Srpske.

„Smatramo da je sve ovo dokaz da je bošnjački politički krug antisrpski, usmjeren protiv Republike Srpske i njenog postojanja i da je ovo samo jedna u nizu mjera koje preduzimaju u kontinuitetu da bi Srpsku osporili na bilo kom nivou. Oni takvu politiku ne skrivaju“, naglasio je Dodik.

On kaže da je, zbog svega, neophodno političko jedinstvo u Republici Srpskoj.

„Poznato je da na međunarodnom planu bilo šta što dolazi iz BiH mora da ima snagu zajedničke odluke. Pokušaj zloupotrebe, da se na ovakav način održi politička i medijska pažnja i tenzija, koju žele Bošnjaci, nije odluka zajedničkih institucija BiH, kao ni zahtjev za reviziju presude“, rekao je Dodik.

On napominje da Izetbegović, i ljudi koje je okupio na mjestu gdje je istaknuta tabla o prethodnom ratu, imaju loše namjere i žele da krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

„Zbog toga je potrebno da na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske preciziramo sve opasnosti po Srpsku i na taj način obezbijedimo jedinstvo u nastupu na zajedničkom nivou. Ovo nije vrijeme da bilo ko od nas pokuša pribaviti političke poene“, smatra Dodik.

Prema njegovom mišljenju, razložne su debate koje vodi sa Izetbegovićem radi zaštite interesa Republike Srpske.

„Sa mnogim bošnjačkim političkim liderima sam imao kontakte – od Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, Zlatka Lagumdžije, do Bakira Izetbegovića. Mnogi su sada van politike, a pobijedio sam njihove politike koje su se odnosile na reformu policije, zatim Ustava, pa do mnogih pritisaka međunarodne zajednice i sve one koje su bile usmjerene protiv Srpske. Ovdje nije riječ o ličnostima, nego o politikama kojima se želi obespraviti Srpska“, rekao je Dodik.

On smatra da na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske moraju zajednički biti donesene odluke o svim važnim pšitanjima, među kojima su status sudija stranaca u Ustavnom sudu BiH i reforma pravosuđa koje je konstituisano van Ustava.

„Saglasni smo da sutra ili u utorak, 21. februara, bude održan sastanak svih političkih lidera u Republici Srpskoj i sa nivoa BiH i da budu usvojeni zajednički zaključci, a onda da bude održana skupštinska sjednica“, kaže Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je na adekavtan način reagovano u Predstavničkom domu parlamenta BiH i pokazano da bez Srba nema odluka u BiH.

„To će biti ključno pitanje u budućnosti. Bez nas nema odluke na nivou BiH, a nije riječ o bojkotu. Naši poslanici će biti tamo, ali neće glasati o dnevnom redu, niti o bilo čemu drugom, što će biti u zaključcima lidera i Narodne skupštine Republike Srpske. To bi moralo da natjera bošnjačku stranu da poštuje činjenicu na koji način se ovdje odlučuje, jer je dekadencija bila trenutak nasilja visokih predstavnika, a sramno je današnje saopštenje OHR-a kojem nije važno što Bošnjaci krše Dejtonski sporazum“, rekao je Dodik i napomenuo da je sada važno vidjeti koliko je značajno entitetsko glasanje.

On smatra da je BiH danas postala teret svima i kamen oko vrata razvoja ekonomije.

„Vrijeme je da sjednemo i razgovaramo na koji način izaći iz svega ovoga. Mislimo da vraćanje izvornim rješenjima iz Dejtonskog sporazuma može biti podsticaj nekoj budućnosti BiH, ali ako se nastavi sa Izetbegovićevom samovoljom, ne vidim razloga zašto bi to neko trpio“, poručio je Dodik.

Nastavak zloupotrebe BiH u Bošnjačke svrhe

Bošnjačko-muslimanska revizija presude protiv Srbije, u režiji Bakira Izetbegovića, a sve u ime BiH, nedvosmislen je dokaz da je bošnjačka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe, zaključeno je na današnjem sastanku lidera vladajuće koalicije koju čine SNSD, DNS i SP.
Na sastanku, kome su prisustvovali predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, održanom u Banjaluci, ocijenjeno je da je zbog toga ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure, a da je alternativa jasna.

„Jednostrani akt bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, podnesen u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, direktno su kršenje ankesa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome počiva BiH“, zaključeno je na sastanku.

Koalicija SNSD-DNS-SP čvrsto je opredijeljena za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava i obaveza koje Republika Srpska ima po tom sporazumu.

Prava i obaveze koje proističu iz tog sporazuma jednako obavezuju i drugi dio BiH, ali i zajedničke institucije formirane aneksom 4 odnosno Ustavom BiH.

Koalicija SNSD-DNS-SP smatra da je neophodno što prije sazvati sastanak svih lidera političkih partija iz Republike Srpske, na kojem bi se raspravljalo o aktuelnoj političkoj krizi izazvanoj samovoljom bošnjačkog člana Predsjedništva, ali i o ostalim pitanjima koja opterećuju funkcionisanje zajedničkih institucija.

Sa sastanka koji bi okupio sve lidere iz Republike Srpske izrazilo bi se očekivanje za zajednički sastanak sa rukovodstvom Republike Srbije, kako bi i Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma bila upoznata o situaciji u funkcionisanju institucija BiH i nedvosmislenom kršenju Dejtonskog sporazuma.

„Saglasni smo da se što hitnije sazove sjednica Narodne skupštine na kojoj bi se koncipirale politike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i donijeli obavezujući zaključci o djelovanju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Interese Republike Srpske potrebno je artikulisati u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i provoditi ih u zajedničkim institucijama BiH“, zaključeno je na sastanku.

Lideri vladajuće koalicije u Srpskoj ocijenili su da treba sazvati sjednicu Senata Republike Srpske kako bi se o ovoj krizi, ali i njenom prevazilaženju izjasnila i akademska zajednica Republike Srpske, koja je uključena u ovo savjetodavno tijelo.

„Očekujemo i da Predsjedništvo BiH opozove ambasadora BiH u Hagu. Zbog uzurpacije zajedničkih institucija BiH od Bošnjaka – muslimana, neophodno je da srpski predstavnici u tim institucijama, bilo da su dio vlasti ili opozicije, prestanu da učestvuju u odlučivanju tih institucija, sve dok se ne riješe otvorena pitanja koja opterećuju funkcionisanje BiH, poput revizije presude protiv Srbije, pitanja rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, neustavnog funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH“, dogovoreno je na sastanku lidera vladajuće koalicije u Srpskoj.

Dodik, Pavić i Đokić smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se