15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Naučnici: Veliki „kikiriki“ na neprijatnoj udaljenosti od Zemlje

PASADENA – Asteroid dužine 400 i širine 200 metara koji je snimljen radioteleskopom opservatorije „Aresibo“ u Portoriku mogao bi jednog dana da udari u Zemlju, upozorava NASA.

Asteroid „2015BN509“ oblika ljuske kikirikija približio se prošle sedmice Zemlji pri brzini od 70.500 kilometara na čas, što su astronomi opisali kao potencijalnu opasnost u budućnosti.

Edgar Rivera Valentin, planetolog iz opservatorije „Aresibo“, ističe da se radi o asteroidu koji se sastoji iz dva dijela, što podsjeća na ljusku kikirikija, te da je svaki šesti asteroid upravo takvog oblika.

Ovaj asteroid prvi put je snimljen 2005. godine i kreće se „neprijatno blizu“ Zemlje, na „nekih 14 puta udaljenosti između Zemlje i Mjeseca“.

NASA je prošle godine osnovala Odjeljenje za odbranu od asteroida kako bi se Zemlja zaštitila od ovih objekata iz svemira.

Svake godine naučnici otkriju oko 1.500 objekata koji bi potencijalno mogli udariti u Zemlju, a više od 90 odsto njih su veći od kilometra u prečniku, navodi „Biznis insajder“.

NASA predlaže izgradnju infracrvenog svemirskog teleskopa koji bi trebalo da locira više potencijalno opasnih tijela u svemiru.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se