18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nakon Sajma turizma u Sloveniji, dogovoreni oblici saradnje sa školama iz EU

ZVORNIK – Zvornički srednjoškolci su na nedavno završenom Sajmu turizma u Ljubljani osvojili dva srebrna priznanja i time uspješno prezentovali turističke potencijale Grada Zvornika, ali su sa svojim domaćinima iz Sežane dogovorili nove vidove saradnje sa školama iz EU. Zahvaljujući predstavnicima škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane radi se na potpisivanju dogovora između SŠC „Petar Kočić“ i neke od škola iz Portugala, kroz projekat „Erazmus plus“, kojim je omogućena razmjena učenika i realizacija projekata iz fondova EU. Direktorica škole Biljana Pisić kaže da su ovi kontakti nastali zahvaljući desetogodišnjoj saradnji sa školom iz Sežane.

– To je najduža saradnja neke dvije škole što je potvrdila i predsjednica Aktiva direktora srednjih škola iz Slovenije, prošle godine. Škola iz Sežane već ima saradnju sa školama iz Češke i Bugarske, potom u projektu primorskih zemalja sarađuju sa Crnom Gorom, Hrvatskom te Mostarom iz BiH, zatim su veza za projekat škola iz Portugala i Norveške, a zahvaljujući njihovom angažmanu očekujemo da oni povežu našu i neku od škola iz Portugala. Pošto mi nismo dio EU, mi bismo učestvovali u predpristrunim fondovima EU za neki od projekata – istakla je Pisićeva i najavila da bi se potpisivanje saradnje moglo desiti u martu mjesecu, a kasnije bi krenula i razmjena učenika na određeni period.

Ona je istakla da su nakon Sajma turizma u Sežani imali prijem kod župana i njegove delegacije za međunarodnu saradnju koji su obećali finansiranje škole iz Sežane u projektima sa školom iz Zvornika. Nova posjeta učenika i profesora škole iz Sežane u Zvorniku biće realizovana krajem marta ili početkom aprila mjeseca. Sadržajno putovanje u Sloveniji imalo je, pored radnog, i turistički značaj jer je učenicima i profesorima omogućeno razgledanje Ljubljane sa trusitičkim vodičem, potom degustacija nacionalnih jela, te posjeta Trstu, a potom školi i opštini Sežana. Pisićeva je posebno istakla zadovoljstvo što su na Sajmu upoznali predstavnike Turističkog saveza Republike Srpske i prezentovali im svoje štandove te nagalasili činjenicu da već deset godina učestvuju na ovom događaju predstavljajući turističke potencijale Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se