9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Mediji da pomognu, a ne da anatemišu vlasnika zaražene peradi

PRIJEDOR – Sportsko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ iz Prijedora apelovalo je na medije da ne objavljuju identitet vlasnika peradi uginule od ptičijeg gripa i da mu ne daju negativan publicitet, kao što to nije učinila nijedna od nadležnih institucija.

„U pitanju je profesionalac, jedan od najposvećenijih članova našeg društva. Njemu se treba pomoći, a ne upiranjem prsta stvarati dodatne neprijatnosti, objavljivati njegov identitet i snimke i fotografije kuće i imanja“, rekao je Srni sekretar društva „Golub“ Branko Stojanović.

Stojanović je naveo da je vlasnik uginule peradi izrazito savjestan, da je prijavio uginuća pravovremeno i odreagovao na pravi način, ali da se neželjenim izlaganjem javnosti on i njegova porodica dovode u negativan kontekst i obilježavaju kao krivci, umjesto da posluže kao primjer svima i da im se da podrška.

„Društvo „Golub“ stoji u potpunosti iza svoga člana. Ne treba upirati prst samo na nas odgajivače jer nije zaraza potekla iz nečijeg kokošinjca, nego se nečije imanje našlo na putanji ptica selica. I ribari i svi ostali koji se kreću oko vodenih površina takođe mogu biti prenosioci“, dodao je Stojanović, koji je diplomirani inženjer ekologije.

Prema njegovim riječima, identitet pojedinca nisu saopštile ni lokalne ni institucije na nivou Republike Srpske ni BiH koje su uključene u slučaj, ali su to učinili neki mediji ne pitajući se do kakvih posljedica to može dovesti.

„U pitanju je dugogodišnji odgajivač ukrasne peradi i nikad do sada nije imao zaraza na svom imanju. Od prošle srijede, kada je evidentirano nekoliko uginuća jedinki, više nije imao nijedno uginuće, ali ovo kroz šta prolazi sa medijima može dovesti do toga da neko kome se nešto slično desi jednostavno zakopa uginule jedinke i nikom ništa ne prijavi. Neka mediji o tome razmisle“, poručio je Stojanović.

On je naveo da je 148 jedinki na ovom imanju eutanazirano i da se obavljaju sve propisane mjere uz maksimalnu saradnju vlasnika sa nadležnim institucijama.

Pretpostavlja se da je do zaraze došlo kontaktom domaćih sorti sa fekalijama čaplji, labudova i divljih pataka na jednoj vodenoj površini u blizini imanja nastaloj topljenjem snijega. Migratorne vrste ptica hrane se, pare i okupljaju na vodi jer su tu zaštićenije od predatora.

Tokom dana očekuju se rezultati referentne laboratorije o tome koji je soj virusa u pitanju za koji se sa velikom vjerovatnoćom pretpostavlja da je H5N8 koji do sada nije izazivao obolijevanja kod ljudi, a koji se javljao u zemljama u okruženju i u Evropi.

Prijedorska naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, te Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani, proglašena su područjem zaraženim ptičijim gripom, dok je urbani dio grada Prijedora proglašen područjem ugroženim od ptičijeg gripa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se