9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Kriza na pomolu? Odgođena sjednica Savjeta ministara BiH

Odgođena je za danas najavljena sjednica Savjeta ministara BiH, saznaje Klix.ba.

Predsjednici političkih stranaka iz Republike Srpske koji čine parlamentarnu većinu na državnom nivou juče su upozorili na mogući kraj političke koalicije.

Razlog tome je odluka da se krene u postupak revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Iz Saveza za promjene upozorili su da će Izetbegović biti glavni krivac za novonastalu situaciju te da od trenutka predaje aplikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH ne postoji parlamentarna većina.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da na zahtjev ministara iz Republike Srpske danas neće biti održana redovna sjednica Savjeta ministara BiH.

“Mi, Srbi predstavnici u Savjetu ministara BiH, ne želimo da učestvujemo u radu ove institucije dok ne bude razriješen status u vezi sa revizijom presude u predmetu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu”, ističe Mektić.

On je naveo da treba vidjeti kako će se dalje odvijati situacija i da li će na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića biti održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH u vezi sa revizijom presude.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića Srni je rečeno da oni nemaju informaciju da je današnja sjednica Savjeta ministara odgođena.

“Mislim da je sjednica odgođena zato što se čeka rasplet situacije oko revizije, barem ja tako mislim”, kratko je za N1 kazao Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, je takođe potrvrdio sjednica ipak neće biti održana.

“Sjednica Savjeta ministara odgođena je i trebala bi biti održana u utorak. Danas će biti održana hitna telefonska sjednica na kojoj će se razmatrati pitanja koja su vezana rokovima”, za N1 rekao je Šarović.

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici trebalo je razmatrati Informaciju o aktivnostima na pripremi okvirnih smjernica za uspostavu i razvoj poljoprivrednog informacijskog sistema u BiH te Analizu implementacije razvoja zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, koje je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Pred ministrima se trebao naći i nacrti osnova za pristupanje BiH međunarodnim konvencijama o teretnim linijama i o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine te Konvencija o međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru.

Na dnevnom redu bila je i Informacija o aktivnostima na uspostavi i razvoju sistema identifikacije zemljišnih parcela te Informacija o realizaciji višegodišnjeg kapitalnog projekta “Izgradnja glavnog sjedišta Službe za poslove sa strancima i Terenskog centra Sarajevo”.

Takođe, ministri su trebali biti upoznati o implementaciji Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji i o realizaciji obuka u području evropskih integracija, a informacije o tome pripremila je Direkcija za evropske integracije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se