15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ko su članovi pravnog tima „revizije“! Zašto se kriju imena?

Male su šanse da postupak protiv Srbije bude obnovljen, ocjena je bivšeg člana pravnog tima Srbije Tibora Varadija, koji smatra da nisu ispunjeni formalni uslovi. Istovremeno, u javnosti su se pojavila imena pravnika koji će činiti okosnicu pravnog tima Bakira Izetbegovića. Evo ko će se upustiti u avanturu revizije…

Glavni dio revizije presude protiv Srbije uradio je američki diplomata Dejvid Džon Šefer. Mediji navode da je jedan od najvećih pravnih eksperata Bila Klintona i pomoćnika Medlin Olbrajt, koji je, između ostalog, kao američki ambasador učestvovao u stvaranju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju. Uz Šefera, u pisanje zahtjeva za reviziju bili su uključeni i Francuz Alen Pele i Holanđanin Fon van den Bisen koji su bili dio tima BiH i u prvom postupku, a tu je i Italijan Paolo Palćeti. Sastav bh. pravnika još je obavijen velom tajne. Јedan je ipak danas otkriven.

Enis Omerović, član pravnog tima BiH, kaže da nije ovlašćen da govori ko sačinjava pravni tim, „odnosno domaći i međunarodni tim eksperata“. Potvrdio je da je on u tom timu i da može da govori samo u svoje ime, a da ze ostale ne može.

Ono što je izvjesno, jeste da će član tima biti i Sakib Softić koji će, kako je Omerović potvrdio, i zvanično predati aplikaciju. A ni sam nije siguran u svoju legitimnost.

I više nego diskutabilnu Softićevu legitimnost Srbija može osporiti u pretpostupku, kada će se ispitati proceduralna pitanja – što može trajati i do dvije godine. Istovremeno, o eventualnim novim dokazima sa bh. strane još se uvijeno govori.

– Јa o tome ne mogu govoriti iz prostog razloga što želimo sačekati aplikaciju. No, u konačnici ostavimo Međunarodnom sudu u Hagu na konačno prosuđivanje, na konačno odlučivanje ima li uopšte i hoće li u našem zahtjevu, zahtjevu BiH biti novih činjenica ili dokaza – kaže Omerović.

Za bivšeg člana pravnog tima Srbije Tibora Varadija postupak revizije malo je vjerovatna stvar.

– Prije svega, veoma je teško zamislivo da u reviziji budu neke zaista novootkrivene činjenice koje bi bile od značaja i drugo – krajnje je sporno da li je revizija podnijeta na odgovarajući način, jer se revizija odnosi na ovlašćenje koje je izdato još prije 20-ak godina – kaže Varadi.

Međutim, svi pravni argumenti ne dopiru do Bakira Izetbegovića i njemu bliskih krugova, kao što je Krug 99, koji smatra da se postupak revizije treba nastaviti bez obzira na nepredvidivi ishod.

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, kaže da to nije odluka nijednog pojedinca u BiH, niti Bakira Izetbegovića kao člana Predsjedništva, već da je to „izraz narodne volje zbog dubokih trauma“.

I dok Kulenović svjesno ignoriše činjenicu da narodna volja nije samo bošnjačka, jer sviđalo mu se to ili ne, u BiH živi i srpski narod koji je proživio svoje traume, Varadi jasno ukazuje na praksu Međunarodnog suda da se revizija smatra novim postupkom za koji je potrebno novo ovlašćenje.

– Novo ovlašćenje može da da samo Predsjedništvo BiH, a ne jedan član Predsjedništva. Ponavljam, trebao bih da vidim šta piše u reviziji, ali po mom mišljenju, formalni uslovi nisu ispunjeni, a vjerovatno ni suštinski – navodi Varadi.

Ono što je interesantno jeste da su pred Međunarodnim sudom u Hagu do sada bila četiri zahtjeva za obnovu postupka. Tri je sud odbacio na samom početku zbog nedostatka činjenica, a četvrti, na relaciji Malezija-Singapur, još je u toku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se