23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kalinić: Revizija je poruka Srbiji da se drži dalje od Srba u BiH

BANJALUKA – Srbiji, kao garantu Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i zaštitniku Srpske, treba okačiti kamen oko vrata kako bi na duže vrijeme držala ruke dalje od Srba u BiH i prepustila ih ponovnoj političkoj majorizaciji s početka devedesetih godina, kaže za Sputnjik savjetnik predsjednika Srpske Dragan Kalinić

Treba biti naivan pa povjerovati da je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid u BiH samo istjerivanje neke zakasnele pravde za Bošnjake, kaže Kalinić i dodaje da smatra da je u pitanju zauzimanje novih startnih pozicija pred novo miješanje karata na Balkanu koje će uslijediti u ovoj i u sljedećoj godini i neće mimoići Bosnu i Hercegovinu.

“Pretpostavljam da će BiH će ići ili u pravcu unitarizacije ili dovršavanje federalizacije. To je očigledno iz sve jasnijih zahtjeva Hrvata iz BiH podržanih i u Evropskom parlamentu, ali iz postupaka političkog Sarajeva kroz uzurpaciju institucija BiH. Potrebno je Srbiji kao garantu Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i zaštitniku Srpske, okačiti kamen oko vrata kako bi na duže vrijeme držala ruke dalje od Srba u BiH i prepustila ih ponovnoj političkoj majorizaciji sa početka devedesetih godina“.

Kalinić kaže da najnoviji potez Bakira Izetbegovića pokazuje kako bi, na primjer, funkcionisalo predsjedništvo BiH sa samo jednim predsjednikom, što bi Bošnjaci, pored ostalog, tražili kroz promjenu Ustava BiH.

„Taj zahtjev odavno postoji. Zato je od najveće moguće važnosti da se objedine sve relevantne srpske političke snage u Republici Srpskoj i BiH i da koordiniraju svoje dalje poteze da bi se sačuvao integritet Srpske i pružio jedinstven otpor ugrožavanju bezbjednosti i ravnopravnosti Srba u BiH. Ali i da se kroz još tješnju saradnju sačuva dosadašnja konstruktivna uloga Srbije u zaštiti interesa Srba, bez obzira na eventualno podnošenje nove tužbe protiv Srbije“.

Savjetnik predsjednika Srpske Dragan Kalinić smatra da je sada posljednja prilika da svi srpski političari počnu da djeluju u korist svog naroda i da uskogrude političke interese podrede opštem dobru za Republiku Srpsku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se