18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Izetbegović pali vatru

SARAJEVO – Bivši zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić iduće sedmice će tom sudu podnijeti zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid, saopštio je u petak bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je to opšti stav učesnika savjetovanja koje je u petak održano u Sarajevu i na kojem je razmatrana mogućnost podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe.

Govoreći o novim dokazima za tužbu, Izetbegović je rekao da su oni stizali sukcesivno, ali da su ključni došli tokom suđenja Ratku Mladiću iz kojeg je vidljivo da je više hiljada oficira Vojske Jugoslavije učestvovalo u genocidu u BiH kao i da je Miloševićev režim logistički stajao iza genocida.

On je kazao da će pokretanje revizije tužbe izazvati krizu u odnosima u BiH i odnosima između BiH i Srbije, ali ne onakvu kakvom se prijetilo prethodnih dana.

– Biće krize ali ne onakve kakvom nam se prijeti jer teške krize se dešavaju kada se ljudima oduzimaju prava. Ovaj zahtjev ne oduzima ničije pravo. Ovo pravo neosporno pripada žrtvama. Oni koji pokušavaju da nas plaše krizama i pokušavaju nam oduzeti pravo koje nam pripada, pravo pristupa sudu, pravo na traganje za pravdom i istinom, svjesni su toga i znaju da bi isto postupili da su na našem mjestu. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su vijekovima živjeli izmiješani i tako će nastaviti, ali samo na istini, kao na čvrstom temelju, se može graditi život za dobrobit svih naroda i rekao je Izetbegović i dodao da će istinu utvrditi nepristrasne, međunarodne sudije.

Tim koji je radio na prikupljanju novih dokaza za obnovu spora sa Srbijom samoinicijativno je angažovao Izetbegović, rušeći time Ustav i institucije BiH jer se tome protive druga dva člana Predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović i kompletan politički vrh RS. Tim je brojao dvadesetak ljudi, a u javnost je procurilo samo to da su u njemu Softić, bivši prevodilac UN-a u Srebrenici Hasan Nuhanović, te da je glavni igrač kontroverzni istoričar Smail Čekić.

Sofitću je dat zadatak da podnese zahtjev za reviziju iako mu Predsjedništvo BiH poslije isteka mandata nije dalo takvo ovlašćenje zbog čega i nema mandat da to uradi. I on i Izetbegović, međutim, tvrde da je i dalje zastupnik BiH i da može da podnese zahtjev.

– Predsjedništvo BiH je odlukom od 4. oktobra 2002. ovlastilo Softića i oni koji tvrde drugačije moraće to dokazati pravnim argumentima – rekao je Izetbegović i dodao da će se odazvati sjednici Predsjedništva na kojoj bi se raspravljalo o reviziji ako je Ivanić zakaže.

Izetbegović je na početku uvodnog izlaganja na skupu predložio da se ide u reviziju, a takav ishod je i prije početka nagovijestila predsjednica Fondacije „Pravda za BiH“ Fadila Memišević.

– Namjera skupa je da probosanske snage saslušaju prezentaciju ekspertskog tima koji je sačinio zahtjev za reviziju i da se obave konsultacije. Uglavnom je taj zahtjev gotov i zahtjev za podnošenje revizije presude ide sljedeće sedmice – kazala je Memiševićeva.

Isto je potvrdio i lider DF-a Željko Komšić.

– Mislim da je Izetbegović već donio odluku i ovaj sastanak je jedna vrsta pokušaja da se raspodijeli teret odgovornosti te odluke. Smatram da se nakon toga otvaraju dva pitanja. Treba politički odgovoriti na krizu koja će uslijediti nakon toga u BiH i u regionu i valjaće narodu onda odgovoriti šta ako sud odbije taj zahtjev – rekao je Komšić.

Skup je održan u organizaciji Fondacije „Pravda za BiH“ i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom Izetbegovića. Poziv na skup je dobilo 98 osoba, a odazvala se polovina među kojima su bili i brojni bošnjački zvaničnici i oficiri iz ratnog perioda, te vjerski poglavari.

Politički analitičar i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić kaže da je revizija osuđena na neuspjeh.

– Postupak u ime BiH može pokrenuti samo Predsjedništvo, jer niko ne može sebi uzimati za pravo da pojedinačno predstavlja BiH. Ako ne bude saglasnosti Predsjedništva, sud pravde može odlučiti da odbaci reviziju, jer su je podnijele neovlaštene institucije – istakao je Šehić.

Direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u Njujorku Refik Hodžić smatra da se ovim predmetom bavi na vrlo neodgovoran i populistički način i da je skoro nemoguće da postoje novi dokazi. Zanimljivo je da je čak i kontroverzni profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Suad Kurtćehajić, koji se godinama zalaže za ukidanje RS skeptičan u vezi s tim da li postoje novi dokazi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da li su oni dovoljno jaki.

Ambasada Rusije

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da inicijativa o pokretanju revizije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, njen socijalni mir i ekonomski razvoj i stanje u regionu.

– Sud je već donio odluku u ovom postupku, a ponovno aktiviranje tužbe je jednostrani potez koji nema podršku svih naroda i institucija – navela je ruska ambasada.

Antidejton grupa

Ispred zgrade Vijećnice u petak je bila nekolicina mladića koji su razvili transparent na kojem piše „Obavezno Srbiju kazniti“. Na transparentu je u potpisu parole stajalo „Antidejton grupa“, a riječ je o neformalnoj organizaciji koja je lani u Sarajevu postavila skandaloznu instalaciju na kojoj je RS prikazana kao grobnica.

Čubrilović: Jedan u nizu nerazumnih koraka Bakira Izetbegovića

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da najava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid predstavlja još jedan u nizu nerazumnih Izetbegovićevih koraka u posljednje vrijeme.
„U ovakvoj situaciji, kakva je u BiH, ići sa još jednom situacijom koja ne doprinosi nikakvom smirenju unutar BiH i svađati se sa susjedima, potpuno je nerazumno sa pozicije na kojoj se nalazi Bakir Izetbegović“, rekao je Čubrilović Srni.

On je zaključio da je Izetbegović imao mnogo šansi da rješava probleme BiH sa pozicije člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a ne da, koristeći prošlost, gura narod u još veće probleme“, dodao je Čubrilović.

Na pitanje da li se uskoro može očekivati da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, Čubrilović je rekao da u parlament Srpske još nije stigao takav zahtjev.

„Mi nemamo nikakav zahtjev, da li će doći, s obzirom na novonastalu situaciju do nekog zahtjeva ili nekog rješenja oko toga, biće poznato u narednih nekoliko dana“, zaključio je Čubrilović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se