20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Izetbegović: Neću doći na sjednicu ako je Ivanić ne defeniše pravilno

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je večeras u Sarajevu da neće doći na vanrednu sjednicu Predsjedništva ako predsjedavajući Mladen Ivanić ne definiše sjednicu na pravi način.

“Sjednici ću se odazvati ako Ivanić spremi odluku koja mijenja raniju odluku. Ako tu budu neki zaključci kojima se odluke poništavaju, ja tu neću učestvovati”, izjavio je Izetbegović, koji je i predsjednik SDA, nakon sjednice Kolegijuma stranke.

Izetbegović je rekao novinarima da je Ivanić trebalo da obavijesti druga dva člana o svojoj današnjoj odluci da sazove vanrednu sjednicu Predsjedništva, za četvrtak, 23. februar, čija će tema, kako je Ivanić najavio, biti da li je BiH za to da se pokrene revizija presude po tužbi protiv Srbije.

“Ne treba da preko medija saznamo takve stvari”, rekao je Izetbegović i najavio da će se pozivu odazvati ukoliko bude pravilno postavljeno pitanje, odnosno zaključak te sjednice.

Govoreći o najavi Saveza za promjene da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića i svih drugih u vezi sa revizijom presude, uključujući i njega, Izetbegović je ocijenio da ona predstavlja pritisak kako bi se zabranio pristup sudu i traženju pravde.

Tvrdeći da je sve u vezi sa revizijom unutar zakona i ustava, on je prihvatio da neko pokrene krivičnu prijavu ako misli drugačije.

Izetbegović je rekao da očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu prihvatiti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije i dokazati odgovornost te zemlje.

Kada je riječ o slučaju hapšenja generalnog sekratara stranke Amira Zukića, Izetbegović je rekao da od Suda i Tužilaštva očekuje da rade profesionalno, brzo i nepristrasno, u skladu sa zakonom.

“SDA podsjeća na princip da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sjednice Kolegijuma stranke i izrazio nadu da će Zukić uspjeti dokazati nevinost.

On je rekao da će umjesto Zukića, kojem je danas određen jednomjesečni pritvor, neko drugi u SDA dobiti ovlaštenja za obavljanje poslova generalnog sekretara. “Nakon mjesec ćemo vidjeti šta dalje”, dodao je Izetbegović.

Zukić se tereti da je organizovao grupu koju je činilo više lica radi nezakonitog zapošljavanja lica i stranačkog kadra u javna preduzeća.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se