18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić: Revizija tužbe je kršenje Ustava i pucanj u prazno

SARAJEVO – Mladen Ivanić, predsjedavjući Predsjedništva BiH, rekao je na današnjoj pres-konferenciji da je dva puta pokušao da sazove sjednicu Predsjedništva BiH u vezi sa najavljenom revizijom tužbe BiH protiv Srbije, ali da nije bilo interesa druga dva člana.Dodao je da Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, nije za tužbu, te da nije želio doći na sjednicu jer ne želi preglasavanje.

Podsjećamo, reviziju tužbe najavio je bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je razgovarao i sa Sakibom Softićem, bivšim agentom BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i rekao mu šta misli o najavi revizije.

„Revizija tužbe će biti zloupotreba jer je dobar dio BiH ne podržava. Smatram da je to ipak pucanj u prazno jer ne postoji saglasnost, te da predstavlja rušenje Ustava“, naglasio je Ivanić.

Pozvao je predsjedanika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDS da kažu šta su oni konkretno učinili povodom najave revizije.

Očekuje da će međunarodne institucije odigrati bitnu ulogu, te da oni smatraju da tužbu ne treba revizirati.

Najavio je da će se u petak sastati predstavnici nevladinog sektora „Pravda za BiH“, koju čine četiri organizacije a koja će, prema njegovim saznanjima, odlučiti o reviziji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se