15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić: Ja ovdje ne branim Srbiju već institucije BiH

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić rekao da je održana vanredna sjednica ali Izetbegović nije bio za to da se odlučuje o reviziji, te je napustio sjednicu. Nakon Izetbegovića, sjednicu je napustio i Čović.

„Moja želja je bila da stvari vratim u institucije. To nije uspjelo. Ne može jedan čovjek sam odlučivati o stvarima koje imaju tako duboke implikacije u unutrašnje odnose BiH ali i regije“ – rekao je Ivanić i dodao da ovo nema veze sa tužbom jer je uvjeren da će ona biti odbačena.

Veliko je pitanje kad će Predsjedništvo opet sjesti.  Učiniću sve da funkcionišemo. Nisam ni za šta kriv i nisam ja krizu proizveo.

Ne znam da li se ikad u postdejtonskoj BiH ovako nešto desilo da se sjednica prekine.

Jasno je da je odlučeno da se pokrene revizija i da sjednica to ne bi nista promijenila. Izetbegović je blokirao institucije.

Napuštanje sjednice ne može se protumačiti kao da sjednice nije ni bilo. Sjednice je bilo, ali odluka nije donesena.

Očekujemo od srpskih predstavnika da ne idu ovim pravcem.

„Svaki član Predsjedništva ima pravo da sazove vanrednu sjednicu kada misli da treba. Da ju je neko drugi sazvao, ja bih došao i izjasnio se onako kako ja mislim da treba, a Izetbegović to nije uradio. Ja poštujem institucije BiH“ – rekao je Ivanić.

Ivanić je još rekao da brani pravo odlučivanja u BiH i da će to činiti dok je god na funkciji, te da će poslati pismo u Hag.

On je još dodao da ne brani Srbiju već da brani institucije BiH i da će sada biti teško da radimo zajedno kao da se ništa nije desilo.

Trebalo je da se svi okrenemo budućnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se