14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Iračke snage opkolile posljednje uporište ID u Mosulu

Iračke vladine snage nastavile su napredovanje u osvajanju teritorije prema zapadnom Mosulu, posljednjem velikom uporištu Islamske države.

U blizini se čuju pucnji. Operacija je počela u nedjelju, a vladine snage su osvojile okolna sela. Istočni dio gradaje nakon teških borbi oslobođen od ID-a prošlog mjeseca.

Hiljade trupa učestvuje u ovom napadu, a imaju podršku iz vazduha. Njihov napredak je usporen zbog improvizovanih eksplozivnih uređaja koje je ID postavio duž puta. Konvoj se zaustavlja nekoliko puta kako bi tim za deaktiviranje bombi očistio put.

Mosul je sada potpuno opkoljen. Strahuje se za civile koji su ostali u njemu.

Pretpostavlja se da je u zapadnom Mosulu ostalo još 650.000 osoba. Svi mostovi koji su vodili ka ovom dijelu grada su uništeni.

Velika akcija za osvajanje Mosula počela je 17. oktobra, dvije godine nakon što je ID preuzeo kontrolu nad njim i većim dijelom sjevernog i zapadnog Iraka.

Ujedinjene nacije objavile su da su polovina žrtava u ovim borbama za Mosul bili civili. Najmanje 1.096 osoba je poginulo a 694 ranjeno o provinciji Nineveh od oktobra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se