20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Huffington Post: Balkanske zemlje duboko povezane s mafijom, NATO zastario

ZAGREB – Predsjednik „Adriatic Instituta“ Nataša Srdoč u tekstu za „Huffington Post“ osvrnula se na aktuelno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsjednika Donalda Trampa o tome kako je taj vojni savez zastario.

Donald Tramp je u pravu u vezi s NATO-om. Transatlantski vojni savez iz dvadesetog vijeka je zastario. I to ne samo zato što mu je misija zastarjela, već i zbog korupcije, neuspješnog financiranja obrane i unutarnjeg bezakonja, čime se dozvoljava procvat međunarodnih kriminalnih mreža. Korumpirani političari iz istočne Evrope služe se pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili vjerodostojnost. Na primjer, Crna Gora je najnovija članica te centar međunarodnog kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance u posjeti (Džon Mekejn, Madona, Bil Klinton i brojni drugi)“, piše Srdoč za „Huffington Post“.

„Tu postoji nevjerovatan paradoks – dok se lobiranje i uljepšavanje slike korumpiranih članica NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu da završe u zatvoru i mogu biti ubijeni za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmjera i ozbiljnih prijetnji za nacionalnu bezbjednost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primjeni slobode govora i vladavine prava unutar istog NATO saveza“, dodaje se u tekstu.

NATO i mafija

Srdočeva u tekstu navodi da je za „izopačenje NATO-a ključna Vašingtonska močvara„, te da je tim narušena bezbjednost svake članice ove Alijanse.

„Zadnja dva vala pristupa NATO-u dovela su nove članice koje nimalo ne poštuju zakone, što je jedan od osnovnih uslova za pristupanje toj organizaciji. Većina tih zemalja je otvoreno i duboko povezana s mafijom. Moises Neim, član savjetodavne grupe ‘The Carnegie Endowment’, naziva Crnu Goru ‘mafijaškom državom‘ u kojoj visoki vladini funkcioneri postaju dijelom, ako ne i na čelu, kriminalnih preduzeća tako da obrana i promocija njihovih djelatnosti postaju zvanični prioritet i oni tada iskorištavaju sva raspoloživa sredstva kako bi učvrstili i proširili vlastitu moć“, dodaje se u tekstu.

Balkanska ruta

„Huffington Post“ navodi da granice država na Balkanskoj ruti nisu osigurane i tako se omogućava teroristima prolaz.

„Izvještaji pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutovanje, nabavku oružja i financiranje. U posljednjih 18 mjeseci je balkanskom rutom u Evropu ušlo više od milion migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom te se spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike. Izvještaji pokazuju da balkansko trgovanje heroinom donosi više od 28 milijardi dolara prihoda godišnje, te da se tim novcem finansiraju Al Kaida, Hezbolah i Islamska država. Balkanska ruta počinje u Avganistanu, gdje se proizvodi 75% svjetskoga opijuma, koji se prodaje preko Irana, Turske i balkanskih NATO članica u zapadnoj Evropi i šire“, navodi Srdočeva u tekstu.

Dalje se ističe da države članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca na bezbjednost.

„Članice NATO-a ne troše 2 % BDP-a na obranu kako to traži NATO. I korumpirane ustanove crpe zalihe poreskih obveznika nelegalnim kanalima pomoću kriminala, korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza. Na primjer, balkanske članice NATO-a nelegalno su izvukle 95 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine, a nijedna nije potrošila zadanih 2 % BDP-a na odbranu“.

„Od NATO članica koje su u razvoju, samo je Poljska potrošila tih 2 % BDP-a na obranu, a količina nelegalno stečenog novca u tim zemljama iznosi vrtoglavih 397 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine“, piše „Huffington Post“.

Potom se u tekstu vraća na kriminal u Crnoj Gori.

„Iako ima samo 600.000 stanovnika, u Crnoj se Gori razvija vrlo razgranata mreža kriminala (mafija i heroin). Milo Đukanović, koji 25 godina drži vlast kao premijer i predsjednik, odstupio je prošle godine u oktobru, ali je i dalje s porodicom u vlasništvu privatnog univerziteta, poduzeća i banke“, piše Srdočeva za „Huffington Post“.

„Kada se raspravlja o zastarjelosti NATO-a mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te se treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnom svijetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju te štite slobodu i privatno vlasništvo. Samo takve zemlje učinkovito mogu da iskorijene radikalni islamski terorizam i njihove napade“, zaključuje Srdoč.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se