23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Htjela izvući nepokretnog muža pa oboje izgorjeli

SARAJEVO – Nakon jake eksplozije, koja me probudila, počela su pucati stakla. Dozivali smo staricu govoreći joj da se spasava, ali je ona, nažalost, izgorjela pokušavajući izvući svog nepokretnog supruga.

Ovim riječima potresne scene kojima je svjedočila prepričava mještanka sarajevskog naselja Alipašino polje, gdje su jutros u požaru stradali supružnici, starica Š.R. i njen muž V.R., koji je imao slomljen kuk, pišu Nezavisne novine.

Još osam osoba zatražilo je ljekarsku pomoć, uglavnom zbog trovanja dimom, i njima su na mjestu nesreće pomoć ukazivale tri ekipe Hitne pomoći KS.

Tragediji u stanu na 11. spratu u Geteovoj ulici na broju dva je, kako se vjeruje, prethodila eksplozija plinske boce. Uslijedio je šok i nevjerica među očevicima. Žena je sa prozora tražila pomoć. Vatrogasci su, kažu Sarajlije, došli brzo, ali su sporo djelovali.

Sarajevski vatrogasci su se suočavali sa brojnim problemima, te su se snalazili kako znaju. Jedan vatrogasac je čak preostale manje plamenove na stolariji gasio vodom iz šoljice za kafu, nakon što je požar u stanu ugašen.

„Pogledao sam gore i vidio da gori stan na 11. spratu. Dosta ljudi se okupilo, došli su vatrogasci, Hitna pomoć i policija, ali je ta akcija bila totalno slaba. Stajali su desetak-petnaest minuta dok je gospođa zapomagala na prozoru“, tvrdi Sarajlija koji je pokušao pomoći supružnicima.

On ističe da su vatrogasna crijeva bila probušena, te da nisu mogli prići hidrantima. Sa još nekoliko mladića on se, kako kaže, popeo na 11. sprat, te su ispred vrata zatekli dva policajca i četiri vatrogasca koji su čekali opremu, odnosno boce sa kiseonikom.

„Pokušali smo ući unutra, ali je plamen bio jak, zahvatio je kompletan stan. Razvalili smo vrata, ali je plamen krenuo na nas, bilo je puno dima, nismo mogli izdržati. Žao mi je što se to desilo, što ih nismo mogli spasiti. Šokiran sam zbog svega ovoga, prvo zbog slike koju sam vidio i doživio gledajući u gospođu – samo da joj se ruka pruži“, napominje ovaj mladić.

Drugi mladić priča da je svojim očima gledao kako je žena gorjela.

„Kako su reagovali vatrogasci je sramota! Ne reaguju na vrijeme, gledaju odozdo“, priča taj mladić.

Požar je izbio oko 8.55 u neboderu u C fazi na Alipašinom polju. Iako se prvobitno vjerovalo da se vatra proširila i na drugi stan, vatrogasci su kasnije potvrdili da je samo ovaj stan bio zahvaćen požarom.

Vatrogasci: Došli smo brzo

Iz Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo kazali su da su dojavu o požaru dobili u 8.55, a da su na lice mjesta došli za četiri minute.

„Požar je veoma brzo lokalizovan, u 9.27, a potpuno ugašen u 10.30“, kazali su iz Vatrogasne brigade KS, ne želeći da komentarišu izjave građana koji su se žalili da su bili spori i da im je oprema bila loša.

„Mi smo bili veoma brzi i efikasni, ne želimo komentarisati bilo šta, a posebno one izjave koje kaljaju naš stogodišnji ugled“, rečeno je iz Vatrogasne brigade KS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se