14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ferand: Srpsku podržati u odbrani identiteta

Došlo je vrijeme da Republika Srpska u BiH bude u poziciji da brani svoj identitet i u tome je treba podržati, rekao je francuski parlamentarc Eduard Ferand iz Kluba zastupnika Evrope nacija i sloboda, koji je reagovao na izvještaj Kristijana Dana Prede.

Poslanici Evropskog parlamenta razmatrali su rezoluciju o BiH, a danas će o ovoj rezoluciji glasati.

Ferand je izvještaj Dana Prede nazvao „naivnim“, optuživši Bošnjake kao glavni problem za Evropsku uniju. Ovaj francuski parlamentarac takođe je poručio da u BiH postoji problem radikalnog islamizma i, kako kaže, „bošnjački entitet“ je taj koji je djelovao u smjeru razvoja tog radikalnog islamizma. Dodao je da je to prava opasnost za Evropsku uniju.

– Gospodine Preda, vaš izvještaj je naivan i zapravo je učestvovanje u ubistvu evropske nacije. Kada je 1975. godine Јosip Broz Tito prvi put uveo muslimansku manjinu, to je izazvalo prve probleme. Naime, nikad takva manjina nije postojala i u ovom obliku je priznata kao jedna od narodnosti. Činjenica jeste da trenutno postoje dva entiteta na osnovu Dejtonskog sporazuma. Srbi su danas ti koji su najviše na udaru. Oni zapravo samo žele odbraniti svoju kulturu i politiku, a danas hrvatska i muslimanska komponenta jeste ta koja želi ići u smjeru pristupanja Evropskoj uniji kako bi ostvarila vlastite interese i ni zbog čega drugog – rekao je Ferand.

– Mislim da je došlo vrijeme da Republika Srpska u BiH bude u poziciji da brani svoj identitet i mislim da je u tome treba podržati – zaključio je poslanik EP Eduard Ferand.

[mom_video type=“youtube“ id=“TebjZUEt5aA“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se