12 C
Zvornik
19. април 2024.

Evropska unija kategorična: Za reviziju tužbe treba dogovor institucija BiH!

BANJALUKA – EU poziva političare u BiH da osiguraju dogovor nadležnih bh. institucija o daljim koracima prije nego što preduzmu aktivnost prema Međunarodnom sudom pravde, saopšteno je iz Delegacije EU u Sarajevu.

Ovo je prva zvanična izjava iz EU nakon što je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, odlučio da bude upućen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, i iz koje se jasno vidi da Brisel nije zadovoljan činjenicom da se taj predmet upućuje mimo zvaničnih i utvrđenih procedura.

„EU je upoznata s najavom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se krene sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u slučaju BiH protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida“, navedeno je u saopštenju, u kojem se nalazi još jedna značajna činjenica – EU očigledno ne vjeruje izjavama Izetbegovića da se radi o odluci koju su donijele institucije BiH, s obzirom na to da pojedinačno spominje upravo njega.

„EU pridaje veliku važnost procesuiranju ratnih zločina i intenzivno podržava napore u tom cilju. EU ohrabruje sve zemlje koje žele postati njene članice da ulože sve moguće napore u pomirenje, što je od velike važnosti za promovisanje stabilnosti i stvaranje ambijenta usmjerenog ka prevazilaženju zaostavštine prošlosti i fokusiranju na perspektive dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje“, istaknuto je u saopštenju iz Delegacije EU.

Pomirljive poruke odaslao je juče i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je rekao da će VM biti glas razuma u narednom periodu, jer od njih zavise budući projekti, te da treba ići ka smanjenju tenzija.

Usijane glave se moraju ohladiti. Da shvatimo da moramo probleme institucionalno rješavati i u okviru Ustava. Vijeće ministara će ići ka saradnji sa Srbijom. Mi živimo jedni pored drugih“, rekao je Zvizdić, dodavši da očekuje da će ovakvu poruku danas poslati i čelnici Srbije.

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, naime, razgovaraće danas u Beogradu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, o najavi Izetbegovića o podnošenju zahtjeva za reviziju presude.

Iz Ivanićevog kabineta podsjetili su da je on već uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim je osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije, jer o tome ne postoji odluka institucija BiH, rečeno je Srni u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

„Pismo istog sadržaja uputio je i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Predsjedavajući Ivanić je već u više navrata najavio da će ponovo obavijestiti Međunarodni sud u Hagu u slučaju da bilo ko pokuša da podnese aplikaciju u ime BiH„, rečeno je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Prethodno, redovna sjednica Vijeća ministara BiH odgođena je juče, a dogovoreno je da se do naredne sedmice sjednice svedu na telefonske, na kojima bi se odlučivalo o hitnim stvarima. Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg VM i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da je sjednica odgođena u dogovoru s predsjedavajućim Zvizdićem i Vjekoslavom Bevandom, zamjenikom predsjedavajućeg, ali nije želio reći da li odgoda ima veze sa revizijom presude. On je najavio da će sjednica VM sa ostalim tačkama dnevnog reda biti održana u utorak.

Sa druge strane, Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da na zahtjev ministara iz RS Vijeće ministara juče nije održalo redovnu sjednicu. Rekao je da srpski predstavnici u Vijeću ministara neće da učestvuju u radu ove institucije dok ne bude razriješen status u vezi sa revizijom presude.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, kazao je „Nezavisnim“ da faktički više ne postoji Vijeće ministara BiH, a ni parlament BiH, te da se u BiH neće moći donijeti više nijedan zakon, jer neće biti entitetske većine. Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u istom domu, ističe da ne treba koristiti riječ „blokada“, te da se u ovom slučaju koriste poslovničke mogućnosti u parlamentu BiH da se zaštite interesi jednog konstitutivnog naroda. Mirsad Isaković (SBB) smatra da treba „spustiti loptu“ i trezvene glave razmisliti. Tvrdi da tehnički mandat zapravo znači blokada te da će to dovesti i do blokade sredstava MMF-a.

Momčilo Novaković (NDP) kaže da u zakonu ne postoji „tehnički mandat“ te da će onda Vijeće ministara biti „manjinska vlada“, koja će donositi odluke, ali uz neizvjesnost da li će one imati podršku u parlamentu BiH.

„Da li će to uticati na građane BiH – da. To će ugroziti, odnosno usporiti evropski put BiH“, rekao je Novaković.

Nakon sastanka šefova klubova u Narodnoj skupštini RS, odlučeno je da se ispoštuje zahtjev Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, da se najavljena posebna sjednica NSRS povodom revizije odgodi nakon posebne sjednice Predsjedništva BiH, koju je Ivanić sazvao za prekosutra.

Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a, je potvrdio da će sjednica biti održana u ponedjeljak, dok je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, poručio da treba očuvati srpsko jedinstvo i spriječiti Izetbegovićevu namjeru da krizu koju je on prouzrokovao prebaci u RS.

Političari pozvani da se okrenu reformama

Iz Ambasade SAD stigao je nešto neodređeniji odgovor, ali ipak dovoljno jasan u pozivu političarima da se okrenu ekonomiji i reformama.

„SAD su oduvijek podržavale, i podržavaće, pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina. Pozivamo lidere u cijeloj BiH da se okrenu ka budućnosti i da rade na ispunjavanju reformi neophodnih za ekonomski i društveni napredak ove zemlje“, naveli su oni.

Ambasada SAD pozvala je sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog koji će doprinijeti prevazilaženju trenutnih političkih razlika.

„Poštivanje institucija BiH i vladavine prava ključni su za osiguravanje stabilne, sigurne i prosperitetnije budućnosti svih građana“, zaključili su.

Ivancov i Dodik o reviziji

Petar Ivancov, ruski ambasador, juče je poslijepodne u Banjaluci razgovarao i sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, a osnovna tema razgovora bila je najavljena revizija tužbe protiv Srbije, čije podnošenje najavljuje Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da BiH vaninstitucionalnim djelovanjem Izetbegovića ulazi u krizu, čije rješenje može biti samo vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum. On je takođe izrazio svoje žaljenje zbog iznenadne smrti Vitalija Čurkina, ambasadora Ruske Federacije pri UN-u, za kojeg je rekao da je osvjedočeni prijatelj Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se