9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Dojče vele: EU kao Jugoslavija uoči raspada

BERLIN – Sa nacionalističkim smutnjama, ekonomskom krizom i podjelama, Evropska unija danas, 25 godina poslije potpisivanja sporazuma u Mastrihtu, liči na Jugoslaviju krajem osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ovo navodi „Dojče vele“ uz ocjenu da se EU mora osposobiti da zaista složno djeluje inače će propasti.

Njemački portal tvrdi da je ujedinjena Njemačka u Mastriht donijela kao miraz ne samo svoju ekonomsku silu, već i istorijski uslovljenu slabost te da je, kao politički patuljak, prenijela tu osobinu i na EU, a kao primjer navodi odsustvo dosljednog spoljnopolitičkog stava na Balkanu.

– Možda niko i nije bio u stanju da u godinama poslije Mastrihta odmah shvati kakve su greške Evropskoj uniji stavljene još u kolijevku, ali ako one budu ignorisane, to bi moglo dovesti do kraja Unije – upozoreno je u tekstu.

Ocjenjuje se da je jedan od prastarih grijehova EU bila nesposobnost da pravilno procijeni jugoslovensku krizu, da preventivno djeluje i spriječi rat ili izvrši ozbiljan mirotvoran uticaj poslije izbijanja sukoba.

Kako ukazuje, upravo je Evropska zajednica u vrijeme raspada južnoslovenske države, a to je bilo vrijeme rođenja EU, bila nedosljedna u zastupanju proklamovanih vrijednosti.

U vrijeme hladnog rata, kako se navodi, Zapadna Njemačka bila je i privredni div i politički patuljak.

– Ta osobina se u Mastrihtu prenijela i na EU. Za ovih 25 godina patuljak nije nimalo porastao. Potpuno su zakazale i povremene terapije s bezbjednosnim i spoljnopolitičkim hormonima rasta. Još ne postoji konsekventna spoljnopolitička linija na Balkanu, a takozvani zapadni Balkan, prepušten sebi, periodično se vraća svojim tribalnim korijenima – ističe se u tekstu.

Na unutrašnjem planu, ocjenjuje DV, Uniji nedostaje sposobnost postizanja konsenzusa.

Tvrd stav Njemačke u svjetskoj finansijskoj krizi, kao i velikodušnost Berlina za vrijeme izbjegličke krize, možda jesu proizvod trenutne njemačke finansijske i humanitarne logike. Ali, njemačka dosljednost u toj logici djeluje na očuvanje mira u kući kao trajni toksin – objašnjava portal.

Navodi se da Dablinski sporazum, po kojem izbjeglice mogu tražiti azil samo u zemlji u koju su prvi put kročili na tlo EU, godinama je štitio Njemačku, preopteretivši sredozemne zemlje. Tvrdoglavo ignorisanje te činjenice napravilo je od Mediterana masovnu grobnicu, a od sirijske tragedije evropsku izbjegličku dramu.

Konstatujući da aktuelno stanje EU sve više podsjeća na Jugoslaviju uoči raspada, DV navodi da, ako se katastrofa u bivšoj Titovoj državi može svesti na jednu formulu, onda ona glasi: permanentna redukcija jugoslovenskog društva na navodne zajednice porijekla u kombinaciji sa ekonomskom krizom.

– Političke i ekonomske protivrječnosti su se preko noći vulgarno etnizirale. Tada je to u očima zapadnih posmatrača izgledalo kao atavizam, odstupanje od glavne struje istorijskog napretka. Nažalost, 25 godina poslije svega mora se konstatovati da je raspad Jugoslavije označio početak, a ne kraj jednog kobnog trenda – ističe njemački portal.

Spasonosna formula

DV predlaže „jednostavnu spasonosnu formulu“. Trebalo bi da se zemlje koje čine Uniju udruže u složnu zajednicu vrijednosti i tako dosljedno nastupe prema okruženju, ali i da primjenjuju istinsku solidarnost unutar Unije, i to iz spoznaje da je bolje na vrijeme ulagati nego poslije intervenisati.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se