18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: U BiH će funkcionisati samo ono što može – Republika Srpska

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je najbolji trenutak kada se moraju „raščistiti sva otvorena pitanja u BiH“.Dodik je, gostujući u emisiji „Aspekt“ Radio-televizije Republike Srpske, rekao da istovremeno u Republici Srpskoj postoje i oni koji smatraju da treba nastaviti kao da ništa nije bilo.

„A desila se ogromna zloupotreba od strane bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je premjestio mjesto odlučivanja u BiH iz Predsjedništva u Vijećnicu u Sarajevu“, kaže predsjednik Republike Srpske.

Dodik je dodao da je jasno da Bošnjaci žele uzurpaciju institucija, te da je očigledno da su nervozni u iščekivanju da unitarizuju BiH, a pošto se to nije dogodilo oni su sada institucije BiH doveli u blokadu.

„Ova grupa i ja kao predsjednik Republike i predsjednik političke partije, a i većina ljudi u Srpskoj želimo da kažemo da je BiH prekršila Dejton i potcijenila Srbiju i da treba da se izvini Srbiji. Nećemo se dalje kretati dok se ne izvinite Srbiji, dok ne stavimo na dnevni red mehanizam koordinacije i akt koji dovodi u poziciju da se iz Ustavnog suda odstrane strane sudije i da se ozaberu novi iz BiH“, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik smatra da predstavnici SzP mnogo griješe kad pokušavaju da lociraju problem samo kod Bakira Izetbegovića a ne i SDA. Predsjednik Srpske ističe da je saopštenje SDA u kojem navode da SzP ne može sarađivati sa SDA a da ne sarađuje sa njenim predsjednikom direktan šamar SDS-u.

„Članovi SDS-a su nasjeli na priču onih koje je Bakir Izetbegović okupio prije par sedmica kada je rekao- ‘ja idem oštro a vi pokušajte biti dobri sa Srbima’. Na to je nasjeo SDS. A onda mu vrati SDA i kaže – ‘ako vi hoćete da sarđujete s nama, onda morate da sarađujete s našim predsjednikom'“, dodao je Dodik.

Komentarišući detalje iz pisma Međunarodnog suda pravde a koje je objavio Bakir Izetbegović, predsjednik Dodik je rekao da je veoma primjetno da je sve urađeno brzo što govori o tome da postoji politički uticaj na sam Sud. Zbog toga se, smatra Dodik, čitavoj toj proceduri ne može vjerovati.

„Moje povjerenje prema međunarodnim institucijama je veoma malo, gotovo nikakvo. Ranije sam naivno vjerovao da postoji međunarodna pravda, ali sam se, međutim, uvjerio da postoji međunarodna nepravda. Јer ako je neko mogao dovesti pojedince u BiH i da krši Dejton a da ga štiti Vijeće za implementaciju mira-onda ovdje ništa nije sigurno“, istakao je predsjednik Srpske.

„Međunarodni sud pravde je trebalo da vidi da nema zahtjeva od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i da taj zahtjev odbaci“, dodao je Dodik.

Predsjednik Dodik pita šta je Srpska dobila od BiH. Tvrdi da je izgubila sve u BiH i da nema razlog da je slavi ili brani. On kaže da Srpska treba da iskoristi minimalan razlog i uslov da se BiH kakvu su Bošnjaci zamislili dovede u pitanje i da se ovaj prostor organizuje na drugi način.

„Uvjeren sam da će jednog dana sve što se tiče zajedničkog nivoa uvenuti i utihnuti, splasnuće i entuzijazam stranaca da se bave upravljanjem u BiH, a funkcionisaće samo ono što može, a uvijek može Republika Srpska“, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da BiH nije dobro mjesto ni za Bošnjake ni Srbe ni Hrvate. Kaže da bi svima bilo bolje kada ne bi imali nametnutu BiH.

„BiH je rješenje koje ne funkcioniše, a da je to sada najbolje vidljivo“, zaključio je predsjednik Dodik.

Put u Moskvu

Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini će u martu posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Kako je saopšteno na zvaničnoj stranici Evropske komisije, Mogerini će od 1. do 4. marta boraviti na Zapadnom Balkanu gdje će posjetiti Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo te Makedoniju.

Na pitanje voditeljke RTRS-a da li će se sastati sa Mogerinijevom Dodik kaže odgovara odrično. Kako kaže neće treba da putuje u Moskvu.

„Na žalost neću biti tu. Ovih dana putujem na veoma važan sastanak u Moskvu“, rekao je Dodik ne želići da otkrije tačno o kakvom je sastanku riječ.

„Sastanak je ranije dogovoren i ne bi bilo u redu da ga sada otkazujemo“, zaključio je predsjednik Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se