5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Dodik: Srpska samoodrživa i funkcionalna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je politička situacija u BiH veoma složena, te da do krize dovode OHR i drugi međunarodni faktori koji istrajavaju na konceptu nametanja.

– Oni i dalje slijede neodrživi koncept intervencionizma u Dejtonski sporazum, što dovodi do potpune blokade. Očigledno je da su problemi koji su sada izašli na vidjelo daleko veći nego ranije – rekao je Dodik u intervju za „Glas Srpske“ .

Predsjednik Srpske smatra da je rješenje za prevazilaženje krize sadržano u unutrašnjem konsenzusu o bazični pitanjima.

– To su, prije svega, dogovor o ekonomskim pitanjima i ulasku u velike intervencije u monetarni sistem i carinsku politiku kako bismo zaštitili prvredu i poljoprivredu i kako bismo obezbijedili stabilnost javnog sektora i njihovih računa i podigli ukupnu likvidnost. Da bismo to postigli moramo da intervenišemo u zakone o Centralnoj banci. Moramo redefinisati i sistem PDV-a – naveo je Dodik.

On smatra da će nerješavanje ovih pitanja dodatno usložniti probleme u BiH i ističe da je „neprihvatljivo donošenje mjera napisanih u nekim ambasadama“.

– Mi moramo zaštiti domaću proizvodnju i povećati likvidnost, a tako rade i druge zemlje. Nažalost, o tome odlučuju na nivou BiH i nažalost ništa ne odlučuju, a politika neodlučivanja dovodi do sve većeg urušavanja ekonomskog i socijalnog sistema, a time i političkog sistema. Zadnji sam koji bi branio BiH, ali političari u Sarajevu ne žele nijednom mjerom da pokažu interes za njeno očuvanje, a puna su im usta BiH – istakao je Dodik.

Govoreći o političkim problemima u BiH, Dodik je naveo da „snage na vlasti na nivou BiH nemaju kapacitet ni znanje da nešto urade“, te da „sada vidimo potpuno rasulo te strukture“ i kolaps vlasti.

– Bošnjački blok je zarobljenik politike Bakira Izetbegovića, koji je u sukobu i sa SBB-om i sa HDZ-om u pogledu rješavanja bilo kog pitanja. Ostaju mu samo SDS, PDP i NDP, koji su u partnerskom odnosu sa njim. Hrvati definišu i redefinišu svoje politike i treba razumjeti da je njihova dugogodišnja frustracija kulminirala i da treba ozbiljno razmotriti na nivou BiH i FBiH njihove zahtjeve koje smo čuli u posljednje vrijeme – rekao je on.

Dodik je istakao da je Republika Srpska, uprkos pokušajima minimiziranja unutar BiH, jedina samoodrživa i funkcionalna zajednica.

– Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i samo zlonamjerni pokušavaju da nametnu drugačija tumačenja. Dejtonski sporazum je degradirala međunarodna zajednica, ali je Republika Srpska i pored toga pozicionirana na najbolji mogući način – naveo je predsjednik Srpske.

Komentarišući tvrdnje američke ambasadorke u BiH Morin Kormak da on pogrešno tumači Dejtonski sporazum, Dodik je naveo da je, zapravo, ona ta koja pogrešno tumači Dejton.

– Ona brani ono što ne piše ni u Ustavu ni u Dejtonskom sporazumu. Njihova tumačenja su i dovela do paralize BiH. Njima je uvijek lakše okriviti drugog umjesto da naprave racionalan pristup. Racionalan pristup podrazumijeva da se Ambasada SAD ne miješa u odnose u BiH u skladu sa novim politkama koje čujemo iz SAD – istakao je predsjednik Srpske, dodavši da je u BiH stvoren „sloj podanika ambasadama“.

– Zbog toga smo i došli u ovu paralizu, jer nemamo stava o BiH. Bošnjaci gledaju u to šta će im stranci i ambasadori reći i nisu u stanju da artikulišu sopstvene zahtjeve. Njihova zarobljenost mišljenjima i politikama ambasada i servilnost prema njima okovala je BiH i njene mogućnosti da bilo šta riješi – zaključio je predsjednik Srpske.

Govoreći o sankcijama SAD-a, Dodik je rekao da sankcije predstavljaju „individualni čin negativnog odnosa“, te da ih ne doživlja kao američke, nego kao sankcije ambasadorke SAD u BiH.

Predsjednik Srpske je rekao da se ne bavi secesijom, kao što neki to pokušavaju nametnuti, već ukazuje na to da ovakva BiH nije dobra ni za koga.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se