2 C
Zvornik
20. април 2024.

Dječak spasen rekordnom količinom protivotrova

SIDNEJ – Desetogodišnji australijski dječak preživio je ujed jednog od najsmrtonosnijih pauka nakon što je primio rekordnih 12 doza protivotrova, javili su lokalni mediji.

Metju Mičel je pomagao svom ocu da raščisti šupu u dvorištu njihovog doma u Sidneju kada ga je za prst ujeo pauk vrste sidnejski dupljar /Atrax robustus/, koji mu je ušao u cipelu.

„Popeo se na mene i uhvatio se svojim nogama za moj prst i nisam mogao da ga skinem“, rekao je dječak „Dejli telegrafu“.

NJegova porodica usporila je širenje otrova podvezivanjem mjesta ujeda majicom i zavojem, a dječak je potom hitno prebačen u bolnicu.

Dječak je dobio grčeve, ali je preživio nakon što je primio 12 doza protivotrova. Lokalni mediji prenose da je to rekord u Australiji.

Otrov sidnejskog dupljara napada nervni sistem i izaziva povraćanje, grčenje mišića i potencijalno smrt.

Pauk koji je ujeo dječaka je uhvaćen i prebačen u australijski park za reptile, gdje će se od njega dobijati otrov za pravljenje protivotrova.

Protivotrov za ovu vrstu pauka razvijen je tokom osamdesetih godina prošlog vijeka i od tada njegovi ujedini nisu imali smrtne ishode.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se