9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Delegacija EU u BiH o reviziji: Svaka suverena zemlja odlučuje o ovim pitanjima

SARAJEVO – Delegacija EU u BiH je upoznata sa najavom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u slučaju BiH protiv Srbije.“EU je upoznata s najavom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se krene sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida. Na svakoj je suverenoj zemlji da odlučuje o ovim pitanjima, u skladu sa svojim unutrašnjim procedurama kao i sa pravilima i praksama Međunarodnog suda pravde“, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropska unija poziva političare u BiH da osiguraju da postoji dogovor nadležnih bh. institucija o daljnjim koracima prije nego što se poduzme aktivnost prema Međunarodnom sudom pravde.

„Evropska unija pridaje veliku važnost procesuiranju ratnih zločina i intenzivno podržava napore u tom cilju. Evropska unija ohrabruje sve zemlje koje žele postati njene članice da ulože sve moguće napore u pomirenje, što je od iznimne važnosti za promovisanje stabilnosti i stvaranje ambijenta usmjerenog ka prevazilaženju zaostavštine prošlosti i fokusiranju na perspektive dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje“, rekla je za N1 Jamila Milović – Halilović, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se