5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Cijene goriva u Srpskoj lete ka dvije KM

BANJALUKA – Gorivo na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj od juče je skuplje za oko sedam feniga po litru, a razlog je, kako su naveli pumpaši, skok cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Time su se cijene litra goriva približile nadomak iznosu od dvije KM.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori RS pojašnjavaju da su nove cijene rezultat poskupljenja barela u inostranstvu od prije nekoliko mjeseci.

– Distributeri nafte i naftnih derivata su iskoristili zalihe, a nova nabavka po višim cijenama, dovela je i do poskupljenja goriva kod nas. S obzirom na to da je već neko vrijeme cijena na svjetskom tržištu stabilna, ni cjenovnici benzinskih pumpi u RS ne bi trebalo uskoro ponovo da budu mijenjani – objasnili su iz Grupacije za promet naftom.

Na benzinskim pumpama „Nešković“ i „Super petrol“ u Banjaluci litar „dizela“ od juče košta 1,86 KM, što je za sedam feninga više u odnosu na ponedjeljak.

„Dizel“ na pojedinim „Nestro petrol“ pumpama u Banjaluci juče ujutru bila je do 1,99 maraka. Benzin „95“ na „Nestru“ u Banjaluci iznosio je 1,96 KM, dok je „super 98“ bio 2,05.

Vozači u Srpskoj ogorčeni su zbog novog poskupljenja goriva i ističu da će na kraju biti primorani da svog četvorotočkaša parkiraju u garažu.

– Čim nafta poskupi na svjetskom tržištu domaći distributeri dižu cijenu goriva, dok u suprotnom slučaju čekaju i po više mjeseci da bi cijenu korigovali na niže. Bojim se da bi novi cjenovnici za sobom mogli da povuku i druga poskupljenja, poput karata u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju, koje su u Banjaluci već previsoke   – rekao je vozač Saša T.

Iz Pokreta potrošača RS poručuju da ih uopšte ne bi iznenadilo da prevoznici, trgovci, ali i ostali distributeri nakon ovog poskupljena podignu cijene svoji usluga i proizvoda.

– Zbog slobodnog formiranja cijena u RS svako radi šta hoće i kako hoće, a na kraju ispaštaju potrošači čija je kupovna moć pala na najniže grane. Mnogi vozači polako odustaju od vožnje automobila, jer sebi ne mogu priuštiti skupo gorivo – kazali su u Pokretu potrošača RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se