8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Bivši sudski policajac u kolu sa žestokim kriminalcima

BANJALUKA – Među 14 muškaraca koje MUP RS sumnjiči za osam pljački teških čak dva miliona maraka i druga krivična djela je i Vinko Knežević, bivši sudski policajac, koji je već duže vrijeme u bjekstvu, potvrđeno je za „Nezavisne“.Policiji odranije poznati Knežević je, kako je naglasio sagovornik „Nezavisnih“, u bjekstvu i za njim će biti raspisana potjernica, baš kao i za Dejanom Došenom i Nevenkom Božičićem.

Oni su obuhvaćeni akcijom MUP-a RS pod nazivom „Trezor“, tokom koje se policija riješila velikog tereta kada je riječ o dosad nerasvijetljenim krađama vrtoglavih svota novca, a koji se vuče još od 2004. godine!

KO JE OBUHVAĆEN: U toj akciji, kako je potvrđeno „Nezavisnim“, uhapšeni su Siniša Straživuk, Jovica Karać, Miloš Mrđan, Tomislav Knežević te Radenko Žutić.

U istom predmetu osumnjičeni su i Meho Adrović, Đorđe Ćulum, Slaviša Ćulum, Aljoša Galić, Milan Reljić te Vojislav Šešum, od kojih je većina već iza rešetaka, gdje izdržavaju zatvorske kazne.

Nije isključeno da će spisak imena biti veći, a kako otkrivaju izvori „Nezavisnih“, moguće je da će se proširiti i spisak nezakonitosti za koji ovu grupu terete.

„Sumnja se da su ova lica izvršila još veći broj krivičnih djela, a istraga o tim slučajevima je u toku“, rečeno nam je iz policije.

Najveći plijen koji su, kako se sumnja, odnijeli članovi ove grupe jeste onaj ukraden 21. aprila 2011. godine, kada je opljačkana Komercijalna banka u Gospodskoj ulici u Banjaluci, iz koje je ukradeno 1.035.230 KM.

„Za tu pljačku osuđeni su već Milan Reljić i Aljoša Galić, a u njoj su učestvovala četiri lica direktno, te još jedan u organizaciji. Ovom akcijom ta pljačka miliona je potpuno rasvijetljena“, pojašnjava naš izvor.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, kaže da je Uprava za organizovani i teški kriminalitet, zajedno s pripadnicima CJB Banjaluka te Republičkim tužilaštvom, rasvijetlila osam razbojništava u poštama, bankama i počinjena tokom transporta novca, kao i tri izazivanja opšte opasnosti.

SPISAK RIJEŠENOG: „Riječ je o razbojništvu u tržnom centru ‘Tropik’ počinjenom u Prijedoru 2004. godine, kada je materijalna šteta iznosila 81.000 KM“, rekao je Ćulum.

Rasvijetljena je i pljačka počinjena 7. novembra 2005. u Prijedoru u Novoj banjalučkoj banci, kada je šteta iznosila 18.000 maraka.

Riješen je i slučaj iz 2006. godine, kada je u Banjaluci opljačkana Nova banjalučka banka, a šteta je iznosila 35.000 maraka.

S bremena je policija obrisala i razbojništvo počinjeno 2007. godine u Banjaluci u Gospodarskoj banci, kada je šteta iznosila 2.500 maraka.

„Riješen je i slučaj iz 2008. godine u Banjaluci, gdje se dogodilo razbojništvo nad ‘Poštama Srpske’ i Zaštitarskom agencijom ‘Centurion’, a šteta je iznosila 229.000 maraka“, kazao je Ćulum.

Sa spiska neriješenih obrisana je i pljačka počinjena 2009. godine u Banjaluci na štetu Raiffeisen banke u Dervišima, gdje je šteta iznosila 33.000 KM.

„Rasvijetljeno je i razbojništvo nad Zaštitarskom agencijom ‘Alpha security’ iz 2010. godine, kada je šteta iznosila 572.000 maraka“, naveo je Ćulum.

Riješen je, dakle, i slučaj iz 2011. godine, kada je opljačkana Komercijalna banka, a šteta je iznosila 1.035.000 KM.

„Mi smo ovo razbojništvo rasvijetlili ranije i dva lica su osuđena, a sada smo utvrdili da su četiri lica direktno učestvovala u izvršenju tog krivičnog djela, a jedno lice bilo je u organizaciji“, naveo je Ćulum.

PIŠTOLJ I BOMBE: Uz to, kako je dodao, rasvijetljena su i tri slučaja izazivanja opšte opasnosti, od kojih i onaj iz 2008. godine u kafiću „Kings“ u banjalučkom naselju Lauš, gdje je pucnjem iz pištolja ranjen Bojan Mrđan.

Rasvijetljen je i slučaj postavljanja bombe pod vozilo Milenke Vučen u novembru 2009, kao i bacanje ručne bombe ispred UO „Shakers“.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, rekao je da je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi, koju čini najmanje 15 lica, te da će za onima koji su u bjekstvu biti raspisana potjernica.

„U pretresima smo pronašli oružje, eksplozivne materije, ručne bombe i druga sredstva za izvršenje krivičnih djela“, naveo je Ilić.

On je potvrdio da se radi o grupi koja je „operisala“ od 2004. godine.

„Djelovali su kao organizovana kriminalna grupa, ali i pojedinačno. Većina lica je ranije osuđivana“, naveo je Ilić.

Pohapšeni su, inače, uglavnom iz Banjaluke, s tim što u samoj organizovanoj kriminalnoj grupi ima članova i iz FBiH, ali i iz drugih država.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se