18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Bankare terete za kriminal težak 122,5 miliona maraka

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv suspendovanih direktorica Agencije za bankarstvo RS i Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Slavice Injac i Snežane Vujnić i još 14 osoba zbog sumnje da su oštetili niz institucija, ustanova, preduzeća i drugih subjekata, kao i građane za 122,5 miliona KM, piše Glas Srpske.

Optužnica se odnosi na slučaj „Bobar banka“ i tereti 16 osoba za finansijski kriminal i zloupotrebe, a juče je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Optuženima su na teret stavljena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i pranje novca.

– Optuženi su da su kao grupa povezanih lica ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke Bijeljina i omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava obezbjeđenja. Krediti su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim licima u sklopu „Bobar grupacije“, a njihova naplata realno nije bila moguća, niti je povrat kredita adekvatno obezbijeđen – navelo je Tužilaštvo BiH.

Dodali su da su optuženi na taj način doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, organi uprave i građani. Oni su zbog propasti banke ostali bez depozita koji su u mnogim slučajevima dostizali i višemilionske iznose.

Tužilaštvo je navelo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo oko 2.500 dokaznih materijala.

– Istraga u predmetu „Bobar banka“ je jedna od najkompleksnijih u oblasti finansijskog kriminala koje su rađene u BiH i prvi slučaj u kojem visina štete prelazi 100 miliona KM – istakli su u Tužilaštvu.

Neki od optuženih su u bjekstvu i najavljeno je da će biti zatraženo raspisivanje međunarodnih potjernica, ali u Tužilaštvu BiH nisu željeli da otkrivaju njihova imena.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Injac, Vujnićevu i još osam osoba 1. aprila prošle godine, a njih dvije su kasnije puštene da se brane sa slobode. Tada su uhapšeni i bivši generalni direktori Bobar banke Petar Cacanović, Ana Mirosavljević i Dragan Radumilo, bivši direktori sektora za korporativno bankarstvo i sektora za upravljanje rizicima Igor Prodanović i Batrić Đurišić, bivši članovi Nadzornog odbora Sonja Kurtuma i Saša Tomić i bivši interni revizor Zdravko Dubov. U junu prošle godine je nakon dvomjesečnog bjekstva uhapšen i direktor firme „Bobar Autosemberija“ Darko Jeremić, koji je sestrić tvorca imperije „Bobar“ pokojnog Gavrila Bobara.

Injac je bila osumnjičena da je svjesnim propustima u radu Agencije za bankarstvo, koji se tiču Bobar banke, prouzrokovala ogromnu štetu, a Vujnićeva da je propustila da novac IRB-a povuče sa računa Bobar banke iako je znala za probleme u njoj. Tužilaštvo BiH objavilo je i listu deponenata čija je većina novca izgubljena pokretanjem likvidacije Bobar banke.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra 2014. godine prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Nepun mjesec kasnije banci je oduzeta dozvola za rad, a zatim pokrenut postupak njene likvidacije. Tužilaštvo BiH je u maju 2015. izdalo nalog SIPA za izuzimanje dokumentacije. Dvije godine nakon propasti banke novac je uspjela da naplati samo Agencija za osiguranje depozita BiH, koja ima prioritet, jer je obeštetila hiljade depozitara čiji su ulozi bili do osiguranih 50.000 KM. Njoj je pripalo 77 miliona od spasenih nešto više od 82 miliona KM.

Bijeljinski Okružni privredni sud prošlog mjeseca je otvorio stečaj u Bobar banci.

Mektić

Vijest o podizanju optužnice objelodanio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je rekao da je Slavica Injac prvooptužena, a Snežana Vujnić drugooptužena.

– Pokrećemo borbu u interesu građana, pravde, socijalne pravde i protiv interesa lopova i kriminalaca koji su ojadili ovu državu – rekao je Mektić.

Optuženi

– Slavica Injac (61) iz Banjaluke, suspendovana direktorica Agencije za bankarstvo RS

– Snežana Vujnić (56) iz Banjaluke, suspendovana direktorica Investiciono-razvojne banke RS

– Darko Jeremić (42) iz Bijeljine, direktor „Autosemberije“, koja je članica „Bobar grupacije“

– Petar Cacanović (62) iz Bijeljine, Ana Mirosavljević (41) iz Rogatice i Dragan Radumilo (58) iz Tuzle, bivši generalni direktori Bobar banke

– Batrić Đurišić (68) iz Ivangrada, bivši direktor sektora za upravljanje rizicima u Bobar banci

– Igor Prodanović (43) iz Bihaća i Dragica Tomić (58) iz Tuzle, bivši direktori sektora za korporativno bankarstvo u Bobar banci

– Sonja Kurtuma (41) iz Kiseljaka, Saša Tomić (37) iz Bijeljine, Goran Ignjatović (34) iz Zvornika, Pajo Panić (70) iz Bijeljine i Drago Đukanović (75) iz Bjeloševca, bivši članovi Nadzornog odbora Bobar banke

– Zdravko Dubov (60) iz Dervente, bivši interni revizor Bobar banke

– Jefa Bošković (62) iz Zvornika, bivši rukovodilac ekspoziture Bobar banke u Zvorniku

Institucije koje su oštećene počinjenim krivičnim djelima

– IRB RS i njeni fondovi

– Vlada RS

– „Željeznice FBiH“

– Poreska uprava RS

– Opština Istočno Novo Sarajevo

– Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta

– Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta

– Vlada Brčko distrikta

– Razvojno-garantni fond Brčko distrikta

– Grad Bijeljina

– Agencija za bankarstvo RS

– Agencija za osiguranje depozita BiH

– „Komunalno“ Trebinje

– Željeznička javna korporacija BiH

– Centralni registar hartija od vrijednosti Banjaluka

– Penzijski rezervni fond RS

– „Elektroprivreda RS“

– „Elektroprivreda HZ HB“

– Fond za profesionalnu rehabilitaciju invalida Prijedor

– Fond zdravstvenog osiguranja RS

– Garantni fond RS

– Grad Trebinje

– „Hidroelektrane na Trebišnjici“

– „Hidroelektrane na Drini“

– Javni fond za dječiju zaštitu Bijeljina

– „Autoceste FBiH“

– Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina

– Dom učenika Bijeljina

– Studentski centar Pale

– „Vode RS“

– Opštine Bileća, Rudo, Derventa i Kotor Varoš

– „Pošte Srpske“

– Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS

– Termoelektrana „Ugljevik“

– Fond PIO RS

– Direkcija za izgradnju grada Bijeljina

– Uprava za indirektno oporezivanje BiH

– druga fizička i pravna lica

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se