18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Američki kongresmen htio oružje za OVK i podjelu KiM, a sad bi razmjenu zemlje

BEOGRAD – Republikanski kogresmen Dejna Rorbaher je uzdrmao političku javnost u Srbiji, poslije objavljivanja vijesti da je pisao predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Pisanje dnevnog lista Blic o tome je potom demantovano u Večernjim novostima, ali se zbog navodnog savjeta kongresmena upućenom Nikoliću da bi razmjena teritorija juga Srbije i sjevera Kosmeta bila najbolje rješenje oglasio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Nikolićevog kabineta je saopšteno da nije poznato da li takvo pismo postoji, dok je Vučić istakao da je Rorbaher blizak albanskom lobiju.

U njegovoj biografiji se navodi da se zalagao za bombardovanje srpske vojske na srpskoj teritoriji tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a 1995. godine je posjetio i Sarajevo.

Šef albanske lobi grupe Džozef Diogvardi je uputio pohvale Rorbaheru za podršku Oslobodilačkoj vojsci Kosova, navodeći da je on prvi kongresmen koji je zatražio od SAD da pošalju oružje albanskoj paravojnoj formaciji.

Kongresmen je o temi rješavanja problema južne srpske pokrajine pisao 2011. godine, prije početka briselskih pregovora između Beograda i Prištine.

On je tada, prativši logiku bivšeg koordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erharda Buzeka, istakao da je podjela Kosova najbolje rješenje.

Rorbaher je svoju ideju iznio u autorskom tekstu za „Vol strit džornal“, ponovivši tezu da bi to bilo najjednostavnije moguće rješenje, koje bi donijelo dugoročnu stabilnost.

Radio Slobodna Evropa je javio da je još 2009. godine Rorbaher izašao sa idejom da bi razmjena teritorija između Srbije i Kosova po principu sjeverno Kosovo za Preševsku dolinu na jugu Srbije stabilizovala prilike na Balkanu.

Taj scenario, kao jedini održiv, izneo je nedavno i bivši visoki zvaničnik CIA Stiven Majer, za beogradski „Nedeljnik“, napisavši da je Briselski dogovor pomogao da se reše „trivijalnosti“, dok srž problema nije ni dotaknuta.

Nešto ranije, „Preševa jone“ je objavila navodni intervju srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, u kom se on zalaže za međunarodnu konfederaciju i razmjenu teritorije između Srbije i Kosova, što je Dačić demantovao i najavio tužbu.

Pored tih „zakulisnih“ radnji, čeka se šta će biti ishod dijaloga u Briselu, koji je podignut na najviši politički nivo jer u njemu sada učestvuju predsjednici i premijeri dvije strane, uz posredništvo šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, prenosi B92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se