18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U devet lovačkih udruženja regije Birač mobilno stanje

Lovci hrane divljač

ZVORNIK – U ovakvim uslovima, divljač mnogo teže dolazi do svojih prirodnih staništa sa hranom, tako da su lovci veoma angažovani na prihrani i zaštiti divljači

Snijeg i veoma niske temperature ozbiljno ugrožavaju divljač u lovištima u priobalju Drine. Zbog toga su članovi ovdašnjih lovačkih društava u stalnim akcijama na zaštiti i prehrani srneće divljači, fazana i zečeva, koji su, inače, najviše na udaru sniježnih nanosa i velike hladnoće.

Predsjednik lovne regije Birač Vidoje Zarić kaže da svako lovačko udruženje preduzima preventivne mjere u skladu sa vremenskim uslovima i stanjem u lovištu.

„Naš primarni zadatak je da pomognemo divljači da dođe do hrane u svojim prirodnim staništima“, ističe Zarić, koji je i tehnički sekretar u LU „Čauš“ u Bratuncu.

On kaže da lovci pokazuju visoku svijest kad je u pitanju briga o zaštiti divljači, što potvrđuju njihove akcije na terenu prilikom iznošenja hrane u lovišta.

Zarić je izrazio zabrinutost lovaca za plemenitu divljač, jer postoji opasnost da zbog snijega i niskih temperatura strada od vukova i drugih predatora.

„U pojedinim dijelovima opština Bratunac i Srebrenica, divljač je na udaru vukova, koji, u potrazi za hranom, prije svega napadaju srneću divljač“, kazuje Zarić i dodaje da prilikom obilaska terena, lovci nisu naišli na ostatke uginule divljači.

Na području lovne regije Birač djeluje devet lovačkih udruženja koja okupljaju oko 2.000 lovaca.

U Lovačkom udruženju „Soko“ iz Kozluka, kod Zvornika, uvedeno je mobilno stanje u lovištu, koje, kako nam je rekao predsjednik Zoran Radosavljević, podrazumijeva opštu, svakodnevnu, aktivnost cjelokupnog članstva na iznošenju hrane i preduzimanju drugih vidova zaštite i obezbjeđenja divljači u lovištu koje se prostire na oko 14.400 hektara.

„Sada je najbitnije da pomognemo i spasimo divljač, koja nije samo ugrožena od ovih polarnih temperatura, nego sve češće i od pasa lutalica. Mi lovci smo najodgovorniji za brojno stanje divljači u našim lovištima“, ističe Radosavljević, naglašavajući da su lovci kozlučkog „Sokola“, u posljednjih petnaestak dana, obezbijedili više od tri tone kukuruza, ali i značajne količine sijena i druge hrane koja se dostavlja u lovište.

„Skoro svakodnevno naši lovci odlaze u lovište s tovarom hrane. U ovakvim uslovima divljač mnogo teže dolazi do hrane u svojim prirodnim staništima, tako da smo veoma angažovani na prihrani i zaštiti divljači“, kaže Zoran Radosavljević, predsjednik LU „Soko“ iz Kozluka, koje u devet sekcija broji oko 300 članova.

M. Lazarević

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se