5.9 C
Zvornik
24. април 2024.

Treću uzastopnu godinu broj osnovanih radnji veći od broja zatvorenih

ZVORNIK – Načelnik odjeljenja za privredu, razvoj, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornik Milan Cvijetinović saopštio je da se broj preduzetničkih radnji u prošloj godini povećao za 12 odnosno ukupno je osnovano 142 radnje, a prestalo je sa radom 130 radnji.

– Ovo je treća uzastopna godina da je broj osnovanih radnji veći od broja zatvorenih, a jedan od razloga što je tako jesu subvencije za samozapošljavanja koje je Vlada Republike Srpske preko Biroa za zapošljavanje odobravala građanima, a takođe i Gradska uprava je dodijelila određena sredstva po Javnom konkursu za samozapošljavanje tako da su tri preduzetnika osnovali radnju – rekao je Cvijetinović.

Na teritoriji grada Zvornik danas posluje ukupno 778 preduzetničkih radnji koje zapošljavaju od 1.350 do 1.400 radnika.

– Značajan je doprinos rada preduzetnika prvenstveno jer daju usluge građanima iz svih djelatnosti, od trgovinskih, preko ugostiteljskih, zanatskih i nekih drugih – smatra Cvijetinović.

Broj preduzetničkih radnji po naseljenim mjestima je uglavnom nepromijenjen u odnosu na prethodne godine, pa je tako najveći broj radnji je na gradskom području, 423 radnje ili 55 posto od ukupnog broja, a drugi je Karakaj gdje ima 105 radnji ili 13 posto i tako dalje.

Najveći broj radnji su trgovinske, ima ih 259, zatim zanatske 260, ugostiteljske 156 i ostale.

U cilju stvaranja povoljnog ambijenta za rad preduzetnika Gradska uprava Zvornik je 2009. godine donijela Odluku da se osnivanje preduzetničkih radnji ne naplaćuje, odnosno da se ne naplaćuje gradska taksa. Takođe, 2008. godine počela je realizacija projekta „odobrenje za rad za jedan dan“ koji se uspješno primjenjuje. Jedna od pogodnosti koju Gradska uprava nudi jeste i da se gradska komunalna taksa ne plaća u prvoj godini osnivanja preduzetničke radnje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se