10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Prohodni putevi, očekuje se novi snijeg

I danas oblačno i hladno vrijeme uz slab snijeg. U niskoj Hercegovini oblačno i većinom suvo i vjetrovito, a u visokoj povremen snijeg. Najviša dnevna temperatura od -5 do -1 stepen Celzijusov, na jugu do 5, na planinama od -8 stepeni.

Zimske službe za održavanje puteva u Srpskoj rade bez prekida i svi važniji putni pravci su prohodni. Snijeg koji i jutros pada uslovio je zimske uslove za vožnju na skoro cijelom području Republike Srpske, a za saobraćaj teretnih vozila neprohodan je magistralni put Ljubogošta-Podromanija, preko Romanije, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Tokom dana na  zapadu, jugozapadu danas se očekuju nove padavine i porast snježnog pokrivača za novih 5-10 centimetara, u planinama i 15 cm. U Posavini i Semberiji popodne slabi snijeg, a u istočnim predjelima biće slabih padavina, ali se u večernjim i noćnim očekuje njihovo jačanje uz rast snježnog pokrivača.

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač prohodni su uprkos snijegu koji pada, ali se saobraćaj odvija otežano, posebno na prevojima Han Pogled, Crni vrh, te na dionici puta Šekovići-Kaštelj. Novi snijeg čija visina dostiže i do 40 centimetara, otežava saobraćaj i na dionici puta od Milića prema Skelanima.

Na prevoju Han Pogled visina snijega iznosi 50 centimetara, a temperatura vazduha je minus sedam stepeni Celzijusovih, dok visina snijega na Crnom vrhu iznosi 25, a na prevoju Kaštelj 45 centimetara.

Iz Zvornikputeva upozoravaju vozače teretnih kamiona i tegljača da je obavezna upotreba lanaca na prevoju Han Pogled. Na ostalim putnim pravcima birčanske regije ima ugaženog snijega, pa se vozačima skreće pažnja na opreznu i uslovima puta prilagođenu vožnju.

Svi putni pravci na području Prijedora i prijedorske regije su prohodni, ali je zbog obilnih snježnih padavina, saobraćaj usporen. Na čišćenju je angažovana sva mehanizacija i zaposleni preduzeća Prijedor putevi, koje čisti 503 kilometra magistralnih i regionalnih puteva i preduzeća Komunalne usluge, koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica i trotoara. Dežurne ekipe ovih preduzeća radile su i tokkm noći, a čišćenje je nastavljeno i jutros. Prohodan je i putni pravac prema Nacionalnom parku Kozara. U Prijedoru trenutno pada snijeg manjeg intenziteta.

Zbog snježnih padavina, najviše kvarova na elektro mreži registrovano je na području opštine Novi Grad, gdje je trenutno bez struje pet kuća u selu Čađavica dva i desetak kuća u selu Prusci. Kvarovi bi trebalo da budu otklonjeni tokom dana. Snabdijevanje strujom u ostalim područjima prijedorske regije je uredno, svi dalekovodi su pod naponom, a registrovan je manji broj kvarova na niskonaponskoj mreži.

Svi magistralni i regionalni putevi, u dužini od 330 kilometara, na području Semberije su prohodni. Na dionicama magistralnog puta Bijeljina-Tuzla, u mjestu Banj brdo, Bijeljina-Brčko u mjestima Ljeljenča i Čađavica i magistralnom putu Bijeljina-Zvornik, u mjestu Glavičice, saobraćaj se odvija otežano. Na čišćenju snijega angažovano je neprestano 16 ekipa preduzeća Bijeljina-put, koje dežuraju i noću.

Saobraćaj je usporen, ali bez zastoja i na području Zvornika, Lopara i Ugljevika. Zbog razuđenosti sela lokalne i nekategorisane puteve na Majevici čiste mještani kojima opština obezbjeđuje gorivo.

Iz CЈB Bijeljina vozačima je upućen apel da zbog otežanih uslova vožnje drže odstojanje između vozila i oprezno voze. Snabdijevanje strujom u ovom dijelu Srpske je uredno, uz manji broj kvarova na niskonaponskoj mreži.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se