4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Nesvakidašnja prevara u Doboju: Lažni kupac i prodavac zlata opelješili starca

DOBOJ – Policija traga za dva lica koja su na prevaru od jednog starijeg stanovnika Doboja uzela 300 maraka.

Sve se odigralo u ponedjeljak u blizini Zelene pijace kada su prevaranti presreli starinu. Jedan od njih ponašao se tako kao da poznaje žrtvu pa joj je prišao i pozdravio je, piše Glas Srpske.

Izvor blizak istrazi kazao je da je prevarant započeo razgovor sa poznanikom, a potom se u priču umiješao drugi prevarant koji im je u pola cijene ponudio na prodaju dvije zlatne narukvice.

– Kupac je iz džepa izvadio novac kako bi kupio jednu narukvicu, ali mu je tada navodno zafalilo 100 maraka pa je zatražio od starca. Ne sluteći prevaru, Dobojlija mu je dao novac – kazao je izvor „Glasa Srpske“.

Dodao je da je tada prevarant krenuo da kupuje i drugu narukvicu te je od starca zatražio još 200 maraka uz obećanje da će pozajmljeni novac odmah vratiti.

– Nesrećnom čovjeku rekao je da ide do stana, koji je tu u blizini, da od supruge uzme novac kako bi mu vratio. Nakon toga prevaranti su otišli i više se nisu pojavili – kazao je isti izvor.

U Centru javne bezbjednosti Doboj kazali su da je policija o ovom slučaju obavijestila Okružno tužilaštvo u Doboju.

– U toku je rad na pronalasku lica koja su počinila krivično djelo prevara – kazali su u dobojskoj policiji.

Sličnih prevara bilo je i ranije na području Doboja. Tako su lani dvojica lažnih humanitaraca prevarili starca Milorada Živkovića (90) i uzeli mu 3.000 maraka. Sve se odigralo kad su Živkoviću na ulici prišla dvojica mladića i predstavila se da rade za jednu humanitarnu organizaciju koja pomaže stanovništvu pogođenom poplavama. Starcu su ponudili da kupi od njih set noževa, koji košta oko 200 maraka, a zauzvrat, kao žrtva poplava, od njih će dobiti televizor. Nesrećni starac pristao je na ponudu i sjeo u svoje vozilo i otišli su njegovoj kući, gdje je on platio noževe i vratio se sa mladićima u grad po televizor. Kada su došli u centar, starcu su rekli da izađe iz vozila i sačeka ih dok oni odu po uređaj. Starac ih je neko vrijeme čekao, a onda shvatio da se radi o prevari. Kada se vratio kući, vidio je da je neko ulazio u sobu odakle je iz koverte iz koje je plaćao noževe ukradeno 2.700 maraka i 170 evra.

Lažni službenik

Koliko je područje Doboja sklono pojavama raznih prevaranata govori slučaj Bojana Šumatića. On je predstavljajući se kao radnik Gradske uprave Doboj od više osoba u tom gradu uzeo od 150 do 250 maraka, da bi im bio posrednik za dobijanje donacija za poplavljeno stanovništvo. Imena osoba i njihove matične brojeve nalazio je na službenoj stranici Gradske uprave Doboj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se