8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Nakon 23 godine kompanija Yahoo! prestaje postojati

KALIFORNIJA – Kompanija nakon niza skandala i poslovnih neuspjeha mijenja ime, a napušta je i direktorica Marissa Mayer (Marisa Majer).

Direktorica internetskog giganta Yahoo!-a Marissa Mayer, koju su svojevremeno u tu kompaniju uz enormnu pompu dovukli iz konkurentskog Google-a, nakon četiri i po godine za kormilom firme najavila je svoj odlazak, a u kakvom je stanju Yahoo! svjedoči i to da će nakon njenog odlaska prestati postojati pod tim imenom.

Potvrđeno je to kasno u ponedjeljak u izvještaju kompanije američkim regulatorima, u kojem se opisuju planovi preuzimanja firme od strane telekomunikacijskog diva Verizona. Osim Mayer, upravu odmah nakon finalizacije transakcije, napušta i suosnivač Yahoo!-a David Filo te još četiri druga člana, a novo ime firme, nakon što preuzimanje od strane Verizona bude okončano, trebalo bi biti Altaba.

Čim je Mayer došla u Yahoo! u maj 2012. godine, činilo se da je tada posrnuli internetski div malo živnuo. Firma je krenula u skupa preuzimanja, među najvećom akvizicijom bio je Tumblr, pokrenuti su i brojni novi projekti, kao što je produkcija video sadržaja, za šta su angažovana i neka poznata imena, ali u završnici malo toga se pokazalo plodonosnim, a posljednjih mjeseci obilježeni su sramotnim otkrićima hakerskih upada u Yahoo!-ove sisteme e-maila, koji su ocijenjeni najvećima u istoriji interneta.

Verizon, koji je prije nekog vremena naumio preuzeti kompaniju za 4,8 milijardi dolara, zbog najnovijih dešavanja traži način da radikalno snizi cijenu kupovine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se