20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kusturica: Volimo RS, jer je jedino ovde prisutan eho slobode

BANJALUKA – Intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, „Moja Republika“ i „Boze pravde“, u Banjaluci je danas počela centralna manifestacija obeležaanja Dana Republike Srpske, kojoj prisustvuju najviši zvaničnici tog entiteta, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i troje ministara u Vladi Srbije – Nebojša Stefanović, Nela Kuburović i Aleksandar Vulin.

Prisutnima se prvi obratio proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica rekavši:
„Volimo Republiku Srpsku, jer jedino je ovde prisutan eho slobode, istine i pravde. Srpski narod je jedini narod kod koga sloboda stvarno nema cijenu. Srbi su u posljednjih 200 godina najviše stradali. Republiko Srpska srećno ti 25 godina postojanja i živjela još dugo i dugo“, rekao je Kusturica.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da se Srbi 25 godina bore za Republiku Srpsku i dodao da danas znamo snagu Srpske i da joj niko ništa ne može.

„Razbijanjem Jugoslavije nastala je Republika Srpska. Neka se ne zanose u Sarajevu da ima uspješne BiH bez uspješne Republike Srpske. Hoće da nam zabrane da slavimo, a slavimo jer smo preživjeli. Dok ima Republike Srpske, ima i Srbije. Neka raste i nek se razvija Republika Srpska“, poručio je predsjednik Nikolić.

Svečanoj akademiji u sportskoj dvorani Borik u Banjaluci prisustvuovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Akadamiji prisustvuju princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, lideri političkih partija iz Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, proslavljeni srpski režiser Emir Kustiruca, direktor Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne, predstavnici diplomatskog kora i zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se