18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Irinej: Čuvati se riječi koje optužuju i sagledati istinu o ratu

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da riječi koje optužuju i upiranje prsta prema susjedu ne donose ništa dobro nikome, i zato ih se treba čuvati, te pozvao sve strane da pogledaju istini u oči, da bi sagledali da protekli rat nije donio dobro nijednoj od njih.

Patrijarh Irinej rekao je za „Jutarnji list“ da stradanja ljudi nisu prestala ni u miru i napomenuo da episkopi Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i katoličke crkve u Hrvata imaju odgovornost za svoje riječi.
„Ne dao Bog da reči verskih lidera budu izgovor za nova nasilja i nove nesreće“, rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je rekao i da ne namjerava da javno polemiše o teškim optužbama koje su na račun SPC i njega lično protekle godine došle od poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da SPC podstiče nacionalizam i štiti ratne zločine, odnosno od kardinala Vinka Puljića, koji ga je prozvao nakon prisustva obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci.

„Očigledno, pogrešno sam smatrao da epoha Mustafe Cerića predstavlja prošlost. Zato nisam želio da na Kavazovićeve krajnje netrpeljive i nepravične izjave reagujem – ni lično, ni sinodski, ni na nivou naše Informativne službe“, kaže patrijarh Irinej i dodaje da ga je više iznenadilo, čak i zapanjilo Puljićevo reagovanje.

Kada je riječ o kanonizaciji Alojzija Stepinca patrijarh Irinej je kao neozbiljne ocijenio izjave nekih biskupa da proces Stepinčeve kanonizacije teče normalno, bez obzira na rad Komisije, koju smatraju minornom.

Patrijarh kaže da mu je jasno da za njih on kao patrijarh i SPC nisu autoritet, ali smatra da bi im papa Franjo, pod čijom okriljem je formirana mješovita komisija dvije crkve koja treba da donese sud o životu i djelu Alojzija Stepinca, trebalo da bude autoritet, i to konačni.

„Dogovor je da se o toj temi javno ne govori sve dok traje zasedanje mešovite komisije. Po okončanju rada komisije, konačnu odluku će doneti papa Franjo. Ona, kakva god da bude, katolike će obavezivati, a pravoslavni će njome biti ili zadovoljni ili nezadovoljni“, rekao je patrijarh Irinej.

Precizirajući svoju poruku da „ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni“, patrijarh srpski napominje da je praštanje imperativ hrišćanskog života.

„Ali, da bi praštanje bilo moguće potrebno je da kao najdragoceniji amanet koji nam je Hristos ostavio u svojim srcima negujemo ljubav i da je delimo sa bližnjima, ali i sa onima koji u nama ne prepoznaju prijatelje“, poručuje patrijarh Irinej.

Govoreći konkretno o odnosima Srbije i Hrvatske, patrijarh Irinej je naveo da ga raduje inicijativa srpskog premijera Aleksandra Vučića za rješavanje problema hrvatske manjine u Srbiji i napomenuo da u Srbiji nema građana prvog i drugog reda.

„Nadam se da će uskoro tako biti i u Hrvatskoj. Da će biti rešeni problemi izbeglih i prognanih, da neće biti razbijanja ćiriličnih ploča, da će prestati pretnje, šikaniranja i obezvređivanje pravoslavnih hramova pogrdnim natpisima i sramnim slovom žUž na zidovima hramova. Očekujemo i glasno zalaganje naše u Hristu braće, hrvatskih biskupa, za sve ovo. Tada će svima biti lakše, a odnosi će biti bolji“, rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je poručio da vjeruje miru kojem teže Hrvatska i Srbija, uprkos iskušenjima i opterećenjima istorijskim i savremenim.

„Svi im moramo pomoći. Na episkopima obe crkve je velika odgovornost. Neki je možda ne shvataju u dovoljnoj meri“, zaključio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se