2 C
Zvornik
20. април 2024.

Ford, BMW i Hugo Bos sarađivali sa Hitlerom

BERLIN – Mnoge velike kompanije čije proizvode i danas kupujemo tijesno su sarađivale s nacistima u Drugom svjetskom ratu. Neke su se izvinile, a neke nikada nisu javno komentarisale svoju sramotu.

Među njima nisu samo njemačke „Bajer“, „Simens“ i „Hugo Bos“, već i američke, poput „Forda“, u vrijeme dok je osnivač Henri Ford vodio kompaniju.

Modni dizajner Hugo Bos bio je član Nacističke partije, u koju je ušao dvije godine prije nego što je Hitler došao na vlast. Kreirao je uniforme za SS odrede i Hitlerjugend, a šili su ih logoraši u zloglasnim koncentracionim kampovima. Kompanija, koja je danas jedan od velikih svjetskih brendova, izdala je izvinjenje 2011. godine i finansirala knjigu o njihovim vezama sa nacistima.

Maks Volas, novinar koji je istraživao holokaust, napisao je u svojoj knjizi da nije samo Henri Ford pao pod uticaj nacista, već bi i njegov najstariji sin Edsel bio optužen za saradnju s neprijateljem da nije preminuo 1943. godine. Hitler nije skrivao svoje divljenje prema Henriju Fordu i to je i ovjekovječio u knjizi „Majn kampf“, a Fordov portret je držao u svojoj kancelariji. Ford je dobio najviši orden nacista koji može da dobije nenijemac.

Vlasnik „Mercedesa“, „Dajmler“, priznao je još 1986. da je za njih radilo 40.000 prinudnih radnika u groznim uslovima tokom Drugog svjetskog rata. U „Folksvagenovoj“ fabrici u Volfsburgu je radilo 12.000 zarobljenika, a današnji „Audi“, nekadašnji „Auto union“, koristio je 20.000 zarobljenika iz koncentracionih logora u svojim fabrikama.

Tek 2011. porodica Kvant, vlasnici BMW-a, priznali su da su otimali jevrejske firme u Njemačkoj, koristili radnu snagu iz logora i poslovali sa najvišim ešalonima nacističke vlade. Glava porodice Gunter Kvant postao je član Nacističke partije 1933. godine, a njegova bivša supruga Magda Ritšel udala se za Jozefa Gebelsa i zajedno su izvršili samoubistvo, nakon što je otrovala šestoro svoje djece u Hitlerovom bunkeru 1945. godine. U Kvantovim fabrikama oružja nekoliko neposlušnih radnika je pogubljeno. Farmaceutska kuća „Bajer“ je proizvodila otrovni gas „ciklon B“, koji su nacisti koristili za masovna ubistva Jevreja u koncentracionim logorima. Koristili su 83.000 logoraša za prisilan rad samo tokom 1944. godine. Sa nacistima su sarađivali i „Kodak“, kompanija najpoznatija po fotografskoj opremi, koja je nekada proizvodila vojnu opremu, okidače i detonatore, i „Simens“.

Šanel i Luj Viton

Autor knjige „Spavati s neprijateljem: Tajni rat Koko Šanel“ tvrdi da je ona bila antisemita, homofob, i da je aktivno sarađivala s nacistima tokom okupacije Pariza. Takođe, knjiga „Luj Viton: Francuska saga“ otkriva da je ova modna kuća imala jake veze sa višijevskim režimom, i proizvodili su dobra koja glorifikuju maršala Filipa Petena. Najstariji sin Luja Vitona, Anri, navodno je bio čest gost kafea koji je držao Gestapo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se