4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Danas se obilježava Bogojavljenje, plivanje za časni krst širom Republike Srpske

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: „Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni“.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: „Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji“.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – „Bog se javi!“ i „Vaistinu se javi!“.

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Banjaluka: Bogojavljenska litija i plivanje za časni krst

U Banjaluci će, danas povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenje, biti održana Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić učestvovaće u Bogojavljenskoj litiji, a pobjedniku plivanja za Časni krst uručiće zlatnik.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja sa početkom u 9.00 časova služiće Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, najavljeno je iz banjalučke uprave grada.

Nakon liturgije, u 12.00 časova, ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja krenuće Bogojavljenska litija ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu, gdje će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za Časni krst.

Iz banjalučke parohije pozvali su vjernike da uzmu molitveno učešće u liturgiji i svečanoj litiji.

U Trebinju četrdesetak plivača za časni krst

Četrdesetak najodvažnijih plivača plivaće danas u Trebišnjici za Časni krst, manifestaciji koja se u Trebinju tradicionalno održava na veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje, potvrdio je Srni starješina sabornog hrama u Trebinju Mladen Žulović.

Među prijavljenim plivačima je i jedan šezdesetogodišnjak, te dvojica Nevesinjaca.

Plivanju za Bogojavljenski krst u rijeci Trebišnjici, od Starog grada do platoa ispred hotela „Leotar“, prethodiće sveta arhijerejska liturgija od 9.00 časova, koju će služiti NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Nakon liturgije, od Sabornog hrama ulicama grada proći će litija do rijeke Trebišnjice, gdje će, između dva mosta, biti obavljeno vodoosveštanje, sa polaganjem Časnog krsta u vodu.

Očekuje se prisustvo većeg broja građana koji će bodriti svoje sugrađane tokom plivanja za Časni krst.

U srebreničkoj opštini plivanje za časni krst u akumulacionom jezeru Perućac

Plivanje za Časni krst na akumulacionom jezeru Perućac ispod Manastira Karno u srebreničkoj opštini biće organizovano danas na Bogojavljenje.

Ovo je treće bogojavljensko plivanje za Časni krst na Perućačkom jezeru koje organizuju manastir Karno i Srpska crkvena opština Srebrenica.

Obezbijeđena je nagrada za pobjednika i skromni darovi za sve učesnike.

Iako je jezero Perućac oko 50 kilometara udaljeno od Srebrenice, ova duhovno-sportska manifestacija postaje tradicija i svake godine, uprkos hladnoći i udaljenosti od naseljenih mjesta i prometnih puteva, privlači sve više posjetilaca, a raste i broj takmičara, koji plivaju za Časni krst.

Prve godine plivala su četvorica, druge petorica plivača, a prošle godine bilo ih je 10 i među njima jedna djevojka.

Plivanju će prethoditi sveta liturgija u manastirskoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu, a plivanje je planirano oko 13.00 časova.

I Zvornik obilježava Bogojavljenje

Na Zvorničkom jezeru danas, na Bogojavljenje biće organizovano plivanje za Časni krst.

Zvornički sveštenik Rade Tešić pozvao je hrišćane da učestvuju u ovom nadmetanju i naveo da se takmičari mogu prijaviti i na dan plivanja.

Tešić je napomenuo da će sve prijavljene takmičare pregledati ljekar i na osnovu zdravstvene slike odobriti učešće na plivanju.

Plivanje za Časni krst na Zvorničkom jezeru šesti put organizuju Crkvena opština Sveti Stefan – Zvornik i zvornički Rafting klub „Eko Drina“, najavljeno je iz Crkvene opštine.

Programom je predviđeno da u 12.00 časova na Zvorničkom jezeru budu blagosiljani plivači, a potom će uslijediti plivanje za Časni krst.

Prethodno će biti služena Sveta liturgija u Crkvi Arhiđakona Stefana u naselju Sveti Stefan.

Na plivanju je prošle godine učestvovalo 26 takmičara, a Neđo Rebić iz Vlasenice najbrže je preplivao stazu dugačku 33 metra i prvi stigao do Bogojavljenskog krsta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se