14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Dan Republike obilježava se širom Srpske

Dan Republike Srpske obilježavaju i opštine i gradovi u Srpskoj.

25-ti rođendan Repbulike Srpske stanovnici Banjaluke slave na ulicama.

Banjaluka: Proslava Dana Republike (Foto: RTRS)

Kolona od stotinjak automobila sa zastavama prodefilovala je ulicama grada, uz poruku da će se 9. januar uvijek slaviti i da to pravo građanima Srpske niko ne može oduzeti.

Banjaluka: Proslava Dana Republike (Foto: RTRS)

Prazničnu atmosferu u najvećem gradu Srpske upotpunjuje i više od 3.000 zastava koje se vijore cijelim gradom.

Svečano i dostojanstveno Dan Republike Srpske proslavlja se i u Hercegovini. U svim opštinama predstavnici lokalnih vlasti, boračkih organizacija i udruženja položili su cvijeće na spomen obilježja palim borcima Otadžbinskog rata.

U Gacku je sinoć održana svečana akademija, dok u Bileći kulturno-umjetničko društvo Valdimir Gaćinović večeras organizuje prigodan program. Navijači Crvene Zvezde iz Trebinja sinoć u ponoć organizovali su veliku bakljadu na gradskim mostovima. U Trebinju, na gradskom trgu pod platanima, povodom Dana Republike, danas se građanima dijeli kuvano vino. Gradska boračka organizacija i ove godine pobrinuće se za glavnu proslavu, pa je za danas u 17 časova planirano da se formira velika kolona automobila okićena zastavama koja će, kao i prošle godine proći svim gradskim naseljima.

U Doboju su doprinos obilježavanju Dana Republike dali su članovi Udruženja veterana koje baštini tradiciju Petog odreda Specijalne brigade Policije Republike Srpske. Njih dvadesetak dobrovoljno su darivali krv u dobojskoj bolnici svima kojima je potrebna. Živote za stvaranje Republike Srpske dalo je 26 pripadnika ove jedinice. Njihovi preživjeli saborci kažu da im je namjera da očuvaju ono što su zajedno stvarali. Stabilnoj Srpskoj nadaju se i u lokalnim sredinama, istaknuto je na prijemu povodom Božića i Dana Republike održanom u Doboju.

Obilježavnje Dana Republike u Bijeljini počelo juče tradicionalnim prijemom za privrednike koji organizuje Gradska uprava. Na prijemu je istaknuto da tekovine Republike Srpske moramo čuvati za buduća pokoljenja. Moramo biti jedinstveni i raditi na ekonomskom jačanju Srpske kako bi imala sigurnu budućnost. Kao i prethodnih godina, na prijemu su uručena priznanja uspješnim privrednicima sa područja Bijeljina koji su u prethodnoj godini značajno doprinijeli ekonomskom razvoju Grada i Republike Srpske. Danas će Mladi socijaldemokrati u 13 časova na trgu obilježiti Dan Republike sa građanima, a u 12 časova mladi SDS-a će položiti vijence na spomenik palim borcima Semberije.

U Prijedoru Dan Republike građani dočekuju svečano i sa porukom „Ovo je naš izbor i naše pravo, slavimo danas svi!“. Opštinski odbor SNSD-a je na malom gradskom trgu organizovao proslavu uz tortu i vino, a zastavama su okićeni brojni prijedorski stambeni objekti. Svečana Akademija povodom Dana Republike održana je sinoć u Brezičanima kod Prijedora, dok se danas od 12 časova održava u Novom Gradu.

Prijedor - Obilježavanje Dana Republike Srpske (Foto: RTRS)

Kostajnica slavi večeras od 19 časova, dok će na trgu u Kozarskoj Dubici Dan Republike biti obilježen od 21 čas koncertom Dejana Petrovića i Big Bend orkestra, gdje je planiran vatromet a za građane je obezbijeđeno kuvano vino.
U svim opštinama prijedorske regije položeni  suvijenci na Spomen obilježja palim borcima Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević organizovaće u gradskoj kući u Andrićgradu prijeme za predstavnike institucija, udruženja, sveštenstvo, te istaknute pojedince. Na prijemu će se obratiti i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Predstavnici opštine Pale i Boračke organizacije, povodom Dana Republike, položiće vijence na Centralno spomen-obilježje borcima poginulim u proteklom ratu u Palama.

Svečani prijemi povodom Dana Republike Srpske juče su organizovani, između ostalih, u Srebrenici, Prnjavoru i Zvorniku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se