18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dačić: Zapadne službe obavijestile Srbiju o mogućem napadu albanske dijaspore

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da je informacije o tome da albanska dijaspora priprema zauzimanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbija dobila od zapadnih bezbjednosnih agencija.

„Ova informacija je došla iz jedne velike zemlje i velike bezbjednosne zajednice, sa imenima i prezimenima ljudi, sa zemljom o kojoj se razgovaralo kao mogućoj zemlji gdje bi meta možda mogla biti naša ambasada ili konzulat“, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Sve te podatke zapadne službe imaju, istakao je Dačić.

„Јedna od opcija koja je razmatrana je da se Srbija privoli da odustane od gonjenja putem zauzimanja nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava ili objekta koji pripada Srbiji i uzimanja talaca. Tačno se zna ko je takve prijedloge iznosio, po imenu i prezimenu, gdje živi“, kaže Dačić.

Radi se o zemljama koje imaju brojnu albansku dijasporu, naveo je ministar spoljnih poslova.

Dačić je napomenuo da su države domaćini odgovorne za bezbjednost srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava, u kojima je podignut nivo budnosti.

„I danas se nastavljaju protesti albanske dijaspore ispred fracuskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i naših, ali to neće uticati na stav Srbije kada je riječ o Haradinaju ili bilo kom drugom. Riječ je o ratnim zločinima“, poručio je Dačić.

Priština brani ratnog zločinca, „ne daju da se hapsi kada su oni u pitanju“, ukazuje Dačić.

„Što se nisu bunili kada je Crna Gora izručila neke naše koji su uhapšeni u Crnoj Gori“, upitao je Dačić.

Što se tiče zahtjeva za izručenje Haradinaja, objašnjava da to nije u nadležnosti njegovog ministarstva, već ministarstva pravde.

Međutim, Dačić smatra da nema razloga da Srbija ne zatraži izručenje i podsjeća da je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da će ono biti zatraženo.

RTS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se