18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Banjaluka: Patrijarh Irinej služio Svetu arhijerejsku liturgiju

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Patrijarha je ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekao veliki broj vjernika.

Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, prestolonasljednik princ Aleksandar Karađorđević, delegacija Nacionalnog fronta iz Francuske, te ostali zvaničnici i mnogobrojni vjernici.

Uprava parohije banjalučke pozvala je ranije vjernike, sveštenstvo i monaštvo sa prisustvom, pažnjom i ljubavlju dočekaju patrijarha srpskog Irineja i da molitveno učestvuju u Svetoj liturgiji.

Patrijarh Irinej, koji je sinoć stigao u Banjaluku, poručio je da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastala, već je djelo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima.

Srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Hristovog Rođenja – Božića sa srpskim narodom u Srpskoj.

U Hramu Svete Trojice sinoć je služeno mnogoljetstvije patrijarhu.

Patrijarha Irineja dočekali su vladike Јefrem i Hrizostom, predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, Nenad Stevandić, gradonačelnik Igor Radojičić i drugi zvaničnici.

RTRS/SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se