14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ustavni sud poništio rezultate referenduma

SARAJEVO – Ustavni sud BiH prihvatio je u četvrtak zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora BiH sa RS i poništio rezultate referenduma o Danu Republike koji je u Srpskoj održan 25. septembra.

Ustavni sud je na osnovu Izetbegovićeve apelacije glasovima bošnjačkih i stranih sudija krajem 2015. donio odluku da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno jer je tog dana i krsna slava Sveti Stefan. Narodna skupština RS je kao odgovor donijela odluku o raspisivanju referenduma na kojem se 99,8 odsto stanovnika koji su glasali izjasnilo da žele da se Dan Republike i dalje slavi 9. januara. Potom je Narodna skupština RS usvojila Zakon o Danu RS kojim je predviđeno da bude nastavljeno proslavljanje Dana RS 9. januara, ali kao sekularnog praznika.

Izetbegović je u međuvremenu podnio novi zahtjev Ustavnom sudu BiH, koji je juče saopštio da je usvojio njegov zahtjev za rješavanje spora u vezi sa odlukom Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma.

– Utvrđeno je da ta odluka nije u saglasnosti sa članovima Ustava BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda koju su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti – istakli su u Ustavnom sudu.

Sudije su poništile rezultate referenduma zato što je on sproveden na osnovu odluke o raspisivanju referenduma za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz odluke o privremenoj mjeri suda. I ta mjera, kojom je naloženo da bude obustavljena primjena odluke o raspisivanju referenduma, je donesena na Izetbegovićev zahtjev.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je za „Glas Srpske“ da je i prije odlučivanja i zasjedanja Ustavnog suda bilo poznato kakvu će odluku donijeti.

– Ništa drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnog suda u kome sjede visoki funkcioneri SDA i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalaže i koju sprovodi RS – kazao je Dodik.

Naglasio je da je referendumom iskazana demokratska volja naroda.

– Dan Republike ćemo i dalje slaviti. Mi donosimo zakone, a neka Ustavni sud i dalje ispunjava Izetbegovićeve i želje njegovih sljedbenika pa će na taj način najdirektnije urušiti i Ustav i demokratiju u ovoj zemlji – rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je za „Glas Srpske“ da Ustavni sud doliva ulje na vatru.

– Ne mislim da će to imati ikakve posljedice i ne vidim ni kakve može da ima, jer je volja građana više nego jasna i ona je obavezujuća za sve – mene, predsjednika RS i Narodnu skupštinu – rekao je Ivanić i ocijenio da treba donijeti zakon kojim će 9. januar bez sumnje biti proglašen praznikom i jednom za svagda staviti tu priču van dnevnog reda.

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan kazao je da Ustavni sud nastavlja da donosi odluke protiv jednog cijelog naroda.

– Sa formalno-pravnog aspekta odgovor je da poništavaju nešto što nismo još ni objavili, a sa političkog aspekta može se samo reći da nema tog suda na zemaljskoj kugli koji je iznad naroda, a ovaj sud to očigledno hoće da bude – kaže Karan.

Pravni ekspert Krstan Simić konstatovao je da je odluka Ustavnog suda očekivana jer se davno ustalila praksa da se upliće u stvari koje ne bi smjele biti njegova nadležnost.

– Nelogično je da se Ustavni sud bavi poništavanjem rezultata referenduma. To su demokratske odluke naroda u RS koji je izašao na referendum – rekao je Simić.

Najviše institucije RS juče su odbacile navode pojedinih medija da je Dodik poništio rezultate referenduma, jer ih još nije objavio u „Službenom glasniku RS“. Iz Narodne skupštine i Kabineta predsjednika RS saopšteno je da će izvještaj o konstatovanju rezultata referenduma biti objavljen u „Službenom glasniku“ čim bude okončana procedura u Ustavnom sudu RS na osnovu veta koji su Bošnjaci uložili na odluke koje se odnose na izjašnjavanje građana o Danu RS.

Narodna skupština je saopštila da će shodno odluci o konstatovanju rezultata referenduma, izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma objaviti, kao što je to uvijek i činila, kada budu završene sve procedure.

– Odluka Ustavnog suda se očekuje u roku od 30 dana i tek nakon toga biće stečeni uslovi da izvještaj bude objavljen u „Službenom glasniku RS“ ukoliko ga sud ne ospori – istakli su u Narodnoj skupštini RS.

Iz Kabineta predsjednika RS je saopšteno da se on ne može ni na koji način dovoditi u vezu sa procedurom objave izvještaja, jer je postupak u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine. Karan je takođe rekao da RS ne može objaviti izvještaj zbog veta Bošnjaka i da je to jedini razlog zašto još nije objavljen.

Bosićeva apelacija

Ustavni sud BiH je obavio i preliminarnu raspravu u vezi sa apelacijom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva.

Bosić je podnio apelaciju još 29. juna zatraživši i donošenje privremene mjere kojom bi bila suspendovana primjena sporne odluke i odgođena objava rezultata popisa, ali su oni već objavljeni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se