23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tematska sjednica Skupštine grada – rješavanje problema grijanja

ZVORNIK – Juče je održana Tematska sjednica Skupštine grada Zvornik na čijem je dnevnom redu bila jedna tačka – rješavanje problema grijanja u gradu.

Sjednici su prisustvovali Petr Kašička, šef Odsjeka za trgovinu u Ambasadi Republike Češke u BiH, te iz češke Kompanije „Tenza“ projekt menadžer Branislav Stojanović i šef Odsjeka za izvoz Tomaš Kral. Stojanović je predstavio Kompaniju i prezentovao projekat modernizacije termotoplane, te odgovorao na pitanja odbornika, nakon čega su odbornici jednoglasno usvojili zaključkak po kome Skupština grada Zvornik prihvata saradnju sa Kompanijom „Tenza“ koja ima obavezu da dostavi prijedlog Ugovora što prije. Drugim zaključkom formirana je petočlana Komisija koja će dati saglasnost na prijedlog Ugovora.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da od ovog projekta očekuje mnogo. Njegova suština je da se pravi proizvodnja električne energije, a čiji će se nus-proizvod, a to je topla voda, isporučivati „Zvornik stanu“ koji ostaje distributer toplotne energije.

– Očekujem da do kraja ove kalendarske godine potpišemo ugovor sa „Tenzom“, da do početka naredne grejne sezone projekat bude u funkciji i da grijanje bude kvalitetnije i jeftinije. Sadašnja cijena je oko 2,70 KM po metru kvadratnom, a nova cijena bi bila 1,86 KM. Mislim da je to značajna ušteda za kućne budžete i to će sve one naše sugrađane koji su se prebacivali na grijanje na električnu energiju polako, ali sigurno vraćati da budu korisnici usluga „Zvornik stana“, odnosno Kompanije „Tenza“ – rekao je Stevanović.

Svi predsjednici odborničkih grupa na današnjem sastanku održanom u pauzi zasijedanja, su bili jednoglasni da se prihvati saradnja sa Tenzom, da oni pošalju svoj prijedlog ugovora, da se formira komisiju koja će to pregledati.

– Nakon toga ćemo na sjednici Skupštine, 29. decembra, uvrstiti i to u dnevni red i očekujem da će tada odbornici izglasati potpisivanje tog ugovora koji bi smo do kraja godine potpisali kako bi Tenza išla u zahtjev prema Razvojnoj banci Republike Češke koja će finansirati čitav projekat – istakao je Stevanović.

Stojanović je rekao da ovaj kompleksan projekat obezbjeđuje dalje funkcionisanje „Zvornik stana“.

– Ono što je suštinski razlika u odnosu na druge projekte jesu efekti. Danas smo prezentovali aktivnosti „Zvornik stana“ od 2011. godine do 2015. godine koji su bili veoma opterećeni u smislu pozitivnog poslovanja. Mi smo doveli „Zvornik stan“, koji kao primarni energent koristi gas, u ravan sa toplanama koje koriste najjeftiniji energent kao što je ugalj. Dakle, taj efekat krajnji koji je i najznačajniji jeste ta krajnja cijena čime smo postigli i opravdali i dalje funkcionisanje Zvornik stana i tu je i preuzimanje određenog broja radnika. Prijedlog kvalitetnog rješenja jeste i neophodnost uključenja protočne tople vode, a maksimum korektnosti jeste i ugradnja mjerača za isporučenu toplotnu energiju, jer smatramo da samo zajednički i transparentnim pristupom možemo obezbijediti dugoročno kvaliteno snabdijevanje toplotne energije – rekao je Stojanović.

On je dodao da sam prijedlog rješenja podrazumjeva da se „Tenzi“ stave na korišćenje postojeće kotlarnice, dok bi postrojenje za proizvodnju električne energije bilo smješteno u B-blokovima.

– Mi smo u obavezi da naš princip rada kakav je u Evropskoj Uniji primjenimo i ovdje. Režim rada treba da bude od 06:00 sati do 22:00 sata, a temperatura od 21 do 23 stepena. Pri nižim spoljnim temeraturama kotlovi će biti na posebnom režimu što znači da se neće gasiti ni u toku noći – pojasnio je Stojanović.

On je rekao da bi realizacija Ugovora mogla da krene krajem ove grejne sezone, dodavši da je preliminarna procjena vrijednosti projekta oko 4.500.000 do 5.000.000 KM.

– Kompletan prijedlog Ugovora, je prema našim informacijama kojima raspolažemo, je jedinstven na prostoru bivše Jugoslavije, jer su prijedlozi koje smo analizirali podrazumijevali da privatni investitor uđe u posjed ili izgradi postorojenje koje će koristiti, a ovdje je Zvornik stan stavljen u funkciju u smislu da je nosilac nekih aktivnosti. Sav finansijski teret ide na stranu privatnog investitora, tako da ni grad Zvornik, ni Zvornik stan nemaju nikakvo finansijsko opterećenje – istakao je Stojanović.

Direktor „Zvornik stana“ Mićo Jevtić rekao je da ovaj projekat smatra korisnim i dobrim i zbog same činjenice da će doći do korekcije cijene grijanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se